“He estat set anys a Barcelona i em moria de ganes de tornar”. Qui parla és Gemma Oriol, una dissenyadora de moda de 28 anys que és la presidenta de Vestim Segarra. Es tracta d’una associació de creadores de les Terres de Ponent que han fet seu el lema de la unió fa la força. Han decidit emprendre un camí juntes sense perdre la personalitat de cadascuna d’elles.
Tot va néixer arran d’una iniciativa que tenia lloc a Cervera i que la covid-19 va estroncar. L’any 2016, Carme Vergés, del Museu Comarcal, i Mercè Boldú, propietària d’una botiga de roba que aposta pel disseny local, van organitzar una desfilada de moda. Fins i tot el Consell Comarcal s’hi va involucrar i l’esdeveniment va anar creixent i es va repetir cada any fins que va arribar la pandèmia.
En paral·lel, les creadores de la Segarra, i també de les comarques properes, que s’havien trobat arran d’aquesta desfilada van decidir muntar l’associació Vestim Segarra. Una iniciativa que ha pres més volada en el moment en què la desfilada presencial ja no es pot organitzar.
“És més fàcil contractar un fotògraf entre totes per fer una sessió conjunta i que després ens serveixi de catàleg per a totes les marques de l’associació”, explica a Arrels, Gemma Oriol, que assegura que “les desfilades cridaven molt de públic i ja tenien molt de prestigi, però, a l’hora de la veritat, no sempre es traduïa en vendes. I ara, en canvi, [amb la venda on line] els clients de cada marca, també en poden ser d’una altra”.
Tenen xarxes socials conjuntes com a Vestim Segarra, però la venda on line la fan per separat, el que aprofiten és l’aparador. Vestim Segarra ofereix peces de roba, sabates, joies i complements. “Tots són productes de proximitat i ètics. I sí que són més cars que els de fast fashion, perquè les persones que estan treballant en aquell producte estan cobrant el que els toca”, afirma amb rotunditat Gemma Oriol.
I tot això ho fan fora de la ciutat. La Gemma volia tornar a casa, a Cervera, perquè assegura que a la ciutat és molt més difícil obrir-se camí. Explica que “a una gran ciutat, si no ets ric, el teu projecte no és viable. Pot ser patronista d’una gran cadena, però és molt difícil impulsar la teva pròpia marca”. Entén que, des d’un poble, un entorn més petit i abastable, és més fàcil treballar amb més llibertat i, per exemple, encarregar-te de tot el cicle d’una peça, des de que comença fins que s’acaba. “No totes ho fem tot, però si que portem la responsabilitat de tot el procés. La nostra feina aquí és més propera, els tallers amb els quals treballem són de la zona i donem feina la gent d’aquí. No te’n vas al tercer món a buscar mà d’obra. I potenciem una peça que sempre és ètica”, explica.
A més, creu que l’entorn rural “et dona més llibertat creativa. Sempre hi ha la intenció d’agradar per vendre, no pots fer la gran volada, però no hem d’estar treballant sota tendències… Som artesanes”. Les peces de Vestim Segarra es venen majoritàriament a prop, “per la qual cosa també contribuïm a evitar l’emissió de CO2 que provoca el transport” explica la presidenta de l’associació.
“Busquem potenciar es producte local, incrementar la consciència social sobre el que consumim i fem una aposta pel planeta i perquè les persones no siguin maltractades”, conclou.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!