Unió de Pagesos, reclama mesures efectives per aconseguir un equilibri entre fauna i pagesia. Han calculat que cal un milió i mig d’euros per aconseguir controlar la superpoblació de conills i senglars, sobretot, però també de cabirols i altres animals salvatges, que des de fa temps està afectant el camp. Engoleixen raïms, furguen la terra, es mengen les llavors, trenquen branques, roseguen els arbres fruiters, estellen les vinyes, aixafen els camps d’ordi i arrasen altres cultius. Denuncien que, amb la sequera, a les comarques del Segrià, les Garrigues, l’Urgell o la Segarra els conills estan fent estralls als conreus i els pagesos resten indefensos, perquè aquesta fauna, a més, es reprodueix molt de pressa i cada cop n’hi ha més.
En una roda de premsa, el responsable de Fauna Cinegètica d’Unió de Pagesos, Ramon Comes, va demanar ahir que cada pagès tingui dret a posar trampes selectives a llarg termini al seu terreny, que s’estengui l’ús dels biocides i que es faci una nova llei de caça cinegètica efectiva. El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, va recordar que la llei actual és de 1970 i que les competències en aquesta àrea són de la Generalitat i que, per tant, ja s’hauria pogut modificar.
La voluntat dels pagesos és aconseguir controlar la població d’aquestes espècies per sota del llindar d’emergència cinegètica, que es fixa en 50 conills i 8 senglars per quilòmetre quadrat. Segons xifres de la Generalitat, es calcula que a Catalunya hi ha uns 250.000 senglars, dels quals només se’n cacen uns 60.000. Des de l’organització agrària creuen que l’ideal seria que la xifra total es reduís en un 60%, uns 120.000 exemplars.
Actualment, aquesta feina de reducció de la població animal l’estan fent els caçadors, que gestionen les àrees privades de caça. “Els volem agrair molt la feina que fan” deia Comes, “però tota la pressió no pot de recaure sobre ells“. És per això que Unió de Pagesos demana que la Generalitat hi intervingui a través del cos de la GECA, un grup especial de captura animal que forma part del cos d’Agents Rurals. El sindicat assegura que fa més de sis anys que demana que aquest grup s’involucri en el control de fauna salvatge, que ara mateix, a la pràctica, està delegat del tot en les societats de caçadors privades.
La situació idònia per a Unió de Pagesos seria combinat les tasques dels agents rurals de la GECA amb les dels pagesos i els caçadors, sumant-hi l’aplicació d’una llei de caça cinegètica actualitzada i efectiva.
Unió de Pagesos reclama una llei nova, adaptada a la caça actual, de gestió pública i que funcioni amb concessions de la pròpia Administració. La normativa està “completament obsoleta”, apuntava Caball. “Considerava la caça com un negoci privat, quan avui és quelcom que forma part del procés d’activitat agrícola“.
“Estem en una situació que considerem límit, patint pèrdues molt importants“, assegurava Ramon Comes. I Joan Caball reblava: “Deixarem el país sense producció alimentària i un territori despoblat“.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!