Unió de Pagesos i Pagesos Solidaris alerten del maltractament comunitari que viu la pagesia gran del món rural arran de les desigualtats que fan incrementar la discriminació cap al col·lectiu. Consideren que la pensió mínima no està equiparada al salari mínim interprofessional i que en el cas de les pageses hi ha una doble discriminació perquè la seva vida laboral al camp no es reflecteix en les pensions. També creuen que el desequilibri territorial —que suposa disposar de menys serveis mèdics, socials, bancaris, comercials i de transport en algunes zones del país— és un tret discriminatori.
És per això que el Sector Social de la Pagesia Gran d’Unió de Pagesos, a través de la Fundació Pagesos Solidaris, continua amb la campanya de sensibilització a favor del bon tracte cap a les persones grans (Bon tracte=Bon rotllo), amb l’objectiu que la societat dels entorns rurals identifiqui valors, aportacions, coneixements i actituds de bon tracte cap a aquest sector.
El sindicat demana recursos, especialment per a les persones que viuen al món rural, coincidint amb el Dia Internacional de la presa de consciència de l’abús i el maltractament a les persones grans que se celebra aquest dimecres 15 de juny. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en l’últim any, aproximadament una de cada sis persones més grans de 60 anys han patit algun tipus d’abús en entorns comunitaris.
El sindicat recorda que el món rural no té els mateixos avantatges que els nuclis urbans pel que fa a serveis i a recursos, ja que la situació d’aïllament d’alguns municipis pot ser l’origen de la vulnerabilitat de moltes persones grans.
Pagesia Gran d’Unió de Pagesos organitza tallers de sensibilització en el marc del projecte Valor al món Rural; Bon tracte=Bon rotllo, per afavorir el bon tracte vers aquest col·lectiu. Enguany, ha prioritzat els tallers en el Servei d’Atenció Integral a la gent gran en l’Àmbit Rural i en escoles del mateix municipi, per entendre el problema des d’un àmbit intergeneracional.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!