Unió de Pagesos reclama recursos per lluitar contra la discriminació i el maltractament de la població gran al món rural. Consideren que no té els mateixos avantatges que als nuclis urbans pel que fa als serveis i que la situació d’aïllament d’alguns municipis situa moltes persones grans en una posició de vulnerabilitat. Aquest dissabte, 15 de juny, s’ha celebrat el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’abús i el maltractament a les persones grans i des del sindicat agrari han recordat la campanya de Pagesos Solidaris Bon tracte=Bon rotllo, que distribueix material com calendaris, posters, llibrets d’història de vida i xapes a escoles, entitats i Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural per promoure actituds conscients que afavoreixin un tracte respectuós vers les persones grans.
El sindicat també denuncia desigualtat i discriminació interseccional que comença pel fet que la pensió mínima de la pagesia no està equiparada al salari mínim interprofessional i per la doble discriminació que pateixen les pageses, que han dedicat tota la seva vida laboral al treball al camp i que sovint no s’ha vist reflectit amb una pensió de jubilació. A això s’hi suma, afirmen en un comunicat, un desequilibri territorial amb minva de serveis mèdics, socials, bancaris, de comerç i de transport agreujat per l’edatisme, la discriminació per motius d’edat.
Unió de Pagesos també treballa en el taller Llavors pel futur, consistent en sembrar llavors de plantes aromàtiques aprofitant els coneixements i l’experiència de persones grans. La finalitat d’aquesta acció és la de sensibilitzar l’alumnat de primària amb una activitat conjunta amb la gent gran. És un projecte que té el suport del departament de Drets Socials i amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF.
El sindicat recorda que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el maltractament a la gent gran és un problema important de salut pública i que cada any, aproximadament una de cada sis persones més grans de seixanta anys pateix algun tipus d’abús en entorns comunitaris.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!