Unió de Pagesos ha demanat a l’administració catalana i a l’estatal que simplifiquin els tràmits burocràtics per incorporar els registres de les granges de porcí i aviram a les bases de dades oficials. El sindicat ha formulat aquesta petició en dues reunions mantingudes aquest dimecres amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i amb representants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, aquesta darrera per mitjà de la Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders.
En compliment de la normativa, els ramaders han de comunicar a l’Administració dades sobre la gestió habitual a les granges com ara el cens actualitzat dels animals en una data concreta o els moviments que s’hi produeixen. Per presentar aquesta informació el Departament va establir el GTR (Gestió Telemàtica Ramadera), una eina informàtica en el seu moment pionera a l’Estat que, progressivament, ha anat incorporant dades d’acord amb les obligacions de les normatives sectorials que s’han aprovat com les referents a millores mediambientals.
Però des de principis d’any, en el cas del porcí, i des de principis d’aquest mes, en el cas de l’aviram, s’han afegit nous registres englobats en el SIGE, d’obligació estatal. Per això, a la reunió amb el Departament, el sindicat demana que s’articuli un mòdul dins del GTR per incorporar la informació sol·licitada. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha demanat —i se li ha concedit— que les dues administracions comparteixin les dades per facilitar la feina als productors i ofereixin la possibilitat d’informar de totes les dades a través d’una única eina.
Aquesta petició afecta els sectors del porcí i l’aviram, dues activitats amb una alta eficiència i amb noves obligacions mediambientals regulades al detall. Obligacions, aquestes, orientades també a l’objectiu global de la Unió Europea de reduir com a mínim un 55% les emissions totals pel 2030 en base l’any 1990 i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050. Tot i que, segons dades de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, l’agricultura i la ramaderia són la quarta font d’emissions d’aquests contaminants amb un 12% del total i per darrere de la indústria (31%), el transport (21%) i el sector energètic (13%), el sector agrari s’hi suma a la lluita per reduir l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle amb convenciment com la resta de sectors.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!