La DO Montsant ha presentat tres nous distintius pioners pels vins emparats per aquesta denominació com “un exercici de transparència envers els consumidors”, tal com explica la seva presidenta, Pilar Just. El primer serà per distingir els vins elaborats per viticultors elaboradors, aquells que estan fets per un celler que té vinya i, per tant, collita pròpia o que fa més de cinc anys que treballa amb els mateixos pagesos. Aquests són la majoria dels vins de la DO Montsant, fins al 75%, aproximadament.
La segona nova classificació és la de l’elaborador embotellador. Aquesta etiqueta està pensada per aquells vins que, per les circumstàncies que sigui, han de comprar vi d’un altre celler. Ja sigui perquè han acabat el propi o perquè alguna plaga ha impedit una verema normal. S’estima que són un 5% dels vins de la DO Montsant.
La tercera etiqueta és segurament la que portarà més cua, perquè fins ara era complicat pel consumidor accedir a aquesta informació. S’indicarà com a comercialitzadora i es referirà a aquelles marques que sense tenir ni vinya ni celler encarreguen a una empresa elaboradora que els faci un vi. Aproximadament, el 20% aproximadament dels vins de la DO Montsant entrarien dins d’aquesta categoria, en total prop d’un milió d’ampolles.
Si bé ja fa anys que el consell regulador de la DO està treballant aquests nous distintius, la presidenta Pilar Just assegura que els escàndol recent en el frau de l’etiquetatge “ha propiciat l’entesa per posar en marxa aquesta iniciativa de transparència. Recordem que la DO Montsant, i també la DOQ Priorat i la DO Terra Alta, es van veure afectades, fa prop de mig any, per un frau amb etiquetes falses per part de l’empresa Reserva de la Tierra. En total es van vendre prop de 40 milions amb marxamos falsos d’aquestes tres denominacions d’origen.
Per evitar falsificacions, les noves etiquetes també comptaran amb una impressió hologràfica per garantir la màxima seguretat. Aquests tres distintius seran obligatoris i es començaran a veure a partir del mes d’abril amb dos anys de moratòria perquè tots els cellers s’hi puguin adaptar. Per a Pilar Just, “seria molt interessant que aquest sistema s’implantés a tot el vi català”.
Nou sistema de traçabilitat
Des de la DO Montsant recorden que la classificació amb aquests nous distintius vol posar en valor el que hi ha l’ampolla i que el consumidor sàpiga què és el que està comprant, de manera que l’etiqueta reflecteixi realment tota la feina de traçabilitat que es fa es de la verema fins a l’elaboració i l’embotellament.
Pilar Just també ha anunciat la implementació d’un nou sistema intern per fer més fàcil el control i l’accés a les dades de tot aquest procés. La idea és posar en marxa una intranet perquè els viticultors i cellers hi vagin abocant tota la informació. Un cop en estigui operatiu aquest nou sistema, el que abans es feia comunicant-ho als tècnics de la DO ara s’introduirà en un programa. Això, d’una banda, permetrà dalliberar i agilitar la feina dels tècnics de la denominació d’origen, que es podran dedicar a altres tasques per incrementar la qualitat dels vins, i. d’una altra, facilitarà l’accés a les dades pròpies al mateix celler.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!