La pagesia no ho té fàcil enlloc i per això, contra la manca d’ajuts que el sector reclama arreu amb poc èxit, els productors de molts territoris empenyen iniciatives i estratègies adaptades a casa realitat per tirar endavant. A Menorca, fa tot just quatre anys va néixer Farmers & Co. Els socis de la Cooperativa del Camp van pensar que havien de fer alguna després de constatar que, malgrat la qualitat dels productes agroalimentaris que es conreen i s’elaboren a l’illa, tots sols ho tenien molt difícil per fer-se un lloc al mercat. Tant al mercat local, tenint en compte que només el 16% del que es consumeix a Menorca prové de la producció de l’illa, com al mercat exterior. És per això que van decidir ajuntar-se sota la plataforma Farmers & co. No sabien que, poc temps després, una pandèmia trastocaria tots els seus plans i haurien de tornar a donar embrazida a un projecte en el que creuen molt.
D’aquesta manera, van preparar una estratègia encaminada a explicar i vendre els productes dels pagesos en franquícies repartides arreu. La idea va entusiasmar tant que, fins i tot abans que es posés en marxa, el ministeri de Consum li va concedir el Premi al Petit Comerç. Va ser llavors quan diverses cooperatives de Mallorca i Eivissa s’hi van interessar i van proposar sumar-s’hi. “Nosaltres ja ho teníem tot preparat per Menorca, però vam decidir refer tota la plataforma per ajuntar-nos amb cooperatives de totes les Balears. Era l’essència i era perfecte. Tothom sap que és Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera. Ja teníem mitja feina feta”, explica Tolo Mercadal, director comercial i d’expansió de Farmers & co.
Ara són onze cooperatives que treballen plegades, i si bé les restriccions per la pandèmia gairebé els fan plegar, ho han superat i estan decidits a tirar-ho endavant. Alguns dels punts de venda que tenien han hagut de tancar perquè no tots els franquiciats han pogut superar el sotrac, però miren endavant, “La idea és bona. Tenim quatre illes, quatre conceptes, i, a més, aquest tipus d’alimentació tan artesana és la que triomfarà. No ens hem d’acovardir, al contrari. Hem de ser més forts que mai”, apunta Mercadal.
El nom ha generat alguna suspicàcia, més encara pel fet que es tracta de productes tan lligats a la identitat de cada una de les illes. Però el director comercial i d’expansió no amaga la vinculació turística de les Balears. “Volíem un nom que s’entengués arreu i que tothom tingués clar, els d’aquí i els de fora, que som productors, que som pagesos, que som nosaltres els que produïm, que estimem la terra”.
En aquest sentit una altra de les potes importants del projecte és també fer pedagogia i a través de tastos, maridatges o degustacions, poder donar a conèixer arreu el fruit de la terra de les quatre illes.
“Som un vaixell que pot travessar qualsevol oceà i no hem de tenir por de pensar en gran. Hem de poder agafar una petita part del món sencer, començant per seduir als propis. Tenim la responsabilitat de gestionar un territori i és la nostra gent qui ho fa. I si ho perdem, perdrem la identitat”, sentencia Tolo Mercadal.
“Som una pagesa a la ciutat”
I aquesta identitat de Mallorca, Menorca, Eivissa i i Formentera es pot trobar a Barcelona. Aquesta botiga de Farmers & co, ha resistit la pandèmia gràcies a l’empenta de Tere Coll Florit. Va néixer a Ferreries (Menorca), però des de fa més de vint anys viu a Barcelona. Sempre dedicada a la restauració, va decidir fer un cop de cap i sumar-se a la família Farmers & co des de la capital catalana.
“La veritat és que sempre he rebut molt d’afecte quan m’han sentit parlar en menorquí i això em va fer decidir. La majoria de gent ha anat a alguna de les Balears i quan vaig saber d’aquest projecte d’aquestes cooperatives m’hi vaig tirar de cap”, explica Tere Coll Florit, la propietària de la botiga.
Just abans del confinament pel coronavirus ella inaugurava Farmers & co Barcelona. “Podem ajudar a la gent del camp a vendre el seu producte a un preu just i que no els suposi més feina. Jo som una pagesa de ciutat. M’encanta ser aquí, però m’encanta el vincle amb la terra. El resum que faig és aquest: som una pagesa a ciutat”.
De fet assegura que ella, més que vendre productes, els explica. “I a més, aprenc coses: els noms diferents en funció de cada illa i he descobert les burballes mallorquines o el peix assecat de Formentera” explica .
És per això que la relació que té amb els clients és bidireccional. “Els productes top són la sobrassada i l’ensaïmada, això és així, però sempre quan venen em demanen si he duit alguna cosa nova. Però jo sempre els pregunto a ells que em diguin si troben a faltar alguna cosa perquè, per poc que pugui, ho duc. M’agrada que m’ho diguin. Així vaig conèixer les burballes, que jo no sabia què eren”, relata. Per a qui no les conegui, les burballes són una mena de cintes de pasta, com unes tallarines més amples i més curtes, que s’elaboren a Porreres (Mallorca).
A la botiga de Barcelona, a més de productes de la terra hi ha llibres de cuina de les quatre illes, guies per fer rutes, estris de cuina —com greixoneres i morters— i fins i tots tamborets de fusta d’artesans menorquins.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!