La façana de la Cooperativa de Sant Roc del Palau d’Anglesola mostra des d’aquest cap de setmana un mural de grans dimensions format per fotografies de la vintena de dones que el passat 1 de desembre van participar en el tret de sortida del projecte “Lleida, terra de dones transformadores”. La col·locació d’aquest muntatge efímer, que fa cinc metres d’alçada i sis d’amplada és una de les accions d’aquesta iniciativa impulsada per la Delegació del Govern a Lleida i vol contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l’àmbit rural que treballin amb la Generalitat “per superar l’agropatriarcat, trencar amb la doble discriminació pel fet de ser dones de poble i visibilitzar les dones rurals més enllà del sector primari”.
Inicialment, l’acció va posar cara a dotze “dones de capçalera” del territori que, des dels seus espais i activitat quotidians, hi fomenten canvis, però se’n continuaran identificant d’altres a fi de generar un moviment d’implicació organitzada en la transformació feminista del món rural
La iniciativa, impulsada per la primera dona delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés, té el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Agropatriarcat i doble desigualtat
La transformació feminista a la Lleida rural a què vol contribuir el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” ha de permetre superar l’agropatriarcat i la doble desigualtat que pateixen les dones de nuclis rurals. També vol trencar l’estigma de la dona rural, que sovint s’identifica només amb el sector primari.
L’agropatriarcat, concepte creat per l’antropòloga Montse Soronellas, denomina el patriarcat que afecta i condiciona les zones agràries i rurals, on l’agricultura és un motor social i econòmic important per a la població. Les condicions d’aquestes relacions socials constitueixen mecanismes d’exclusió cap a les dones, sobretot les dones joves, que dificulten la fixació de població en aquestes zones.
El segon estigma, el de la doble desigualtat que pateixen les dones rurals, fa referència a la discriminació associada al territori, en relació a oportunitats laborals, accés a serveis o a la connexió física i digital, i, alhora, a la discriminació provocada pel simple fet de ser dones. A més de fotografiar i enregistrar en vídeo a aquestes dones i mostrar-les a través del web https://donestransformadores.cat/ es promouran xerrades per difondre’n les seves històries. La idea és que aquest projecte s’extengui a la resta de territoris rurals del país.
La Generalitat considera que es tracta d’idees al voltant de la identitat d’aquestes dones que acaben imposant-se per una falta de coneixement de la realitat rural però que no fan més que esbiaixar la imatge de les ciutadanes que viuen en aquest entorn. És per això que, amb el terme transformadores, es refereix, justament, al fet que les dones que visibilitza aquest projecte canvien i actualitzen la visió del món rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!