Nou artistes de diferents disciplines i d’arreu del món es reuneixen, entre el dimarts de la setmana passada, 10 de gener, i el proper dissabte 22, al Mas Palou del Pla del Penedès (Alt Penedès) per participar en la segona residència artística entre vinyes. Els residents viuen en comunitat i comparteixen els seus processos de creació, amb l’objectiu de retrobar-se amb les arrels i la terra per desenvolupar el seu projecte artístic.
Aquesta nova edició pren el relleu de la que es va celebrar l’abril de 2021, fruit d’una proposta gestada en els moments més durs de la pandèmia. Maria Vallès, gestora de Mas Palou, explica que, quan les restriccions per la situació sanitària van comportar el tancament de les cases rurals, van decidir que era el moment de muntar una residència d’artistes. A més, argumenta, “durant el confinament vam recórrer a l’art per sortir endavant: pel·lícules, música, lectura, museus online… I, tenint en compte que els artistes ho han passat fatal durant la pandèmia, també volíem que aquesta iniciativa fos un regal per ells”.
Així doncs, per segon any consecutiu, el propòsit de Mas Palou és construir un espai de creació descentralitzat on l’art i la col·lectivitat es retroalimentin. Els artistes gaudiran de dues setmanes d’allotjament dedicades a aprofundir en el seu projecte artístic en un entorn de natura privilegiat. Passades les dues setmanes, l’estada culminarà en un esdeveniment el 22 de gener on els artistes explicaran i mostraran el que han treballat durant aquests dies.
La tria dels artistes, d’entre una allau de més de 80 propostes, ha anat a càrrec de les germanes Maria i Anna Vallès i Laura Calçada, escriptora i periodista especialitzada en art socialment compromès. Asseguren que ha estat una tasca molt difícil, “hem tingut moltes sol·licituds i les podríem haver triat totes, perquè totes tenien moltíssima qualitat”, explica Maria Vallès. Finalment, els seleccionats han format un grup que es mou en disciplines com la música, el dibuix, la fotografia, la ceràmica, la literatura… I de nacionalitats diverses, ja que són originaris de Colòmbia, EUA, Perú o Xipre.
Entre aquests artistes hi ha laYoyo Balagué, una ceramista de l’Empordà que assegura que aquesta experiència l’està ajudant molt en el seu procés creatiu. “Estar connectada amb una experiència col·lectiva és fantàstic, és molt inspirador rebre la creativitat d’altre gent”, afirma. Va enviar la sol·licitud a la residència d’artistes per sortir de la seva zona de confort, i explica que experimentar aquest canvi d’espai és com un regal per ella. “Mas Palou m’ha donat l’oportunitat de viure i treballar fora del meu entorn habitual, regalant-me temps per reflexionar, descobrir i crear. Estar envoltada de vinyes és màgic, la inspiració d’aquest entorn és molt diferent de la que puc tenir a casa”, conclou.
Els perfils complets dels artistes es poden llegir al web de Mas Palou. A més, també es pot anar seguint el dia a dia de la residència a través del seu perfil d’Instagram.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!