La UPF, a través del grup de recerca CaSEs del Departament d’Humanitats, és una de les onze institucions que formen part del projecte Dryland agriculture and Land use; past, present and future resilience (Agricultura de secà i ús del sòl; resiliència passada, present i futura AGRI-DRY). El seu objectiu és desenvolupar un enfocament interdisciplinari dels cultius tradicionals mitjançant el reconeixement del valor complementari del patrimoni cultural i la vida sostenible.
El projecte AGRI-DRY es basa en el paper potencial dels coneixements ecològics tradicionals i la diversitat de cultius, tant pel que fa a espècies com a varietats, en l’adaptació al canvi mediambiental. “S’ha demostrat que els coneixements tradicionals de les comunitats indígenes són fonamentals per a la gestió dels ecosistemes i l’ús sostenible dels recursos tenint en compte el canvi climàtic. Els sistemes agrícoles tradicionals són un testimoniatge de la llarga interacció de la humanitat amb la terra, revelant una rica diversitat cultural, biològica i paisatgística”, afirma Marco Madella, el coordinador de la UPF d’aquesta recerca.
Alguns dels principals objectius de la xarxa seran proporcionar una àmplia formació interdisciplinària en la comprensió del coneixement ecològic tradicional de l’agricultura de les terres seques del Mediterrani, Nord i Sud d’Àfrica; comprendre els impactes dels canvis històrics i recents de l’ús de la terra als ecosistemes i climes de les terres seques, i millorar el coneixement de com els futurs canvis climàtics afectaran aquests ecosistemes.
Així mateix, AGRI-DRY vol assolir una reorientació significativa de la formació doctoral europea i africana en agricultura tradicional, creant vincles de recerca duradors entre els equips que treballen a Àfrica i Europa. El canvi consistirà tant en el fons —es prestarà especial atenció a les tècniques rigoroses de recerca interdisciplinària— com a l’enfocament —posarà èmfasi en la recerca i el treball aplicatiu, a través de la participació d’institucions acadèmiques i la promoció i l’elaboració de polítiques—.
Amb un pressupost total de prop de 3,8 milions d’euros, en el marc del programa Xarxa de Doctorat de les Accions Marie Sklodowska-Curie de la Unió Europea, vol assolir una reorientació significativa de la formació doctoral europea i africana en agricultura tradicional. Un projecte que vol ser una oportunitat única perquè els joves investigadors europeus formin una “massa crítica” i gaudeixin d’una àmplia gamma d’oportunitats de formació, competitiva a escala internacional
La UPF és un dels dotze socis del projecte, i hi té una implicació important amb la participació de tres membres del Grup de Recerca Complexity and Socio-Ecological Dynamics (CaSEs) com a investigadors principals: Marco Madella, coordinador del projecte a la UPF; Carla Lancelotti i Stefano Biagetti.
La UPF serà responsable de tres dels paquets de treball de què consta el projecte, i els tres investigadors de CaSEs estaran involucrats en sis dels àmbits vinculats als deu projectes de doctorat: canvis en l’ús de la terra durant l’Holocè: Mediterrani i nord d’Àfrica i Resiliència de paisatges agraris tradicionals i antics, Pràctiques de reg i cultiu de cultius ancestrals, Canviant l’ús de la terra durant l’Holocè: Sud-àfrica, Producció d’aliments precolonials a comunitats africanes i pràctiques agrícoles i degradació de la terra.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!