La Renny i en Leon Ramakers fa prop de set anys que van descobrir les meravelles de Tiana i es van enamorar del sol i el clima mediterrani. Per això alternen la seva residència; un mes viuen als Països Baixos, el seu lloc d’origen, i un mes al Maresme. Però l’enamorament ha anat més enllà. Tant, que han comprat la masia de Can Fàbregas i les terres que l’envolten que posar en marxa una granja vitícola amb vocació cultural. La compra es va formalitzar el gener de fa dos anys i tot just ara n’han inaugurat la primera part de les instal·lacions.
El primer esdeveniment obert al públic serà el dissabte 28 de maig. A les 18 h, hi haurà un concert de Vents d’Helvetia, que donarà el tret de sortida a Tiana Antica, un festival de música antiga que enguany arriba a la 22a edició. Es farà concretament a l’antiga pedrera de la finca, ara recuperada com a auditori natural i que va ser el principal escenari de la inauguració del projecte. Amb la presència de prop de 200 convidats, en aquesta entorn singular hi van tocar, el pianista Marco Mezquida i l’holandès Colin Benders. El matrimoni Ramakers ha decidit ajuntar les seves passions i abocar-les al seu nou projecte Can Reon. El nom utilitza la locució tradicional Can, i amb l’inici del nom d’ella i el final del nom d’ell —Reon. Can Reon és un nom nou per a un projecte nou.
L’antiga masia feia anys que estava abandonada i quan la van comprar van descobrir que, enmig de matolls salvatges, hi havia vinya. La casualitat va fer que el veí d’aquesta finca fos Quim Batlle, propietari del celler de la DO Alella que porta el seu nom. A ell li han encarregat la recuperació d’aquesta vinya i també la responsabilitat de la nova plantació i de la vinificació futura. “Hem trobat vinyes de més de 80 anys i n’hem trobat una quinzena que jo crec que arriben als cent anys. Hi ha pansa blanca, sumoll, garnatxa peluda…”, explica Batlle a Arrels. Per reforçar aquest patrimoni, a més, s’han plantat 4.600 plantes de les mateixes varietats que s’hi han trobat: pansa blanca, garnatxa blanca i garnatxa negra. “En sortiran coses maques, d’aquesta vinya, sí. És un gran canvi. Això era una jungla, pensa que hi havia sarments que feien set metres de llarg”, detalla el viticultor. Ara, però, tota aquesta part s’ha recuperat i l’any vinent es començarà a vinificar.
La segona fase serà la de reconvertir la masia en un restaurant i en un petit hotel. I, d’aquesta manera, tancaran el cercle de les quatre passions dels Ramakers: el vi, la gastronomia, l’art i la música.
La Renny és la responsable d’un estudi d’interiorisme molt prestigiós a Amsterdam, Droog Design, i en Leon va ser propietari i director durant molts anys de Mojo Concerts, una companyia que organitza concerts en directe.
És previst que les obres s’acabin l’octubre de 2024. Els vins es podran tastar d’aquí a un parell d’anys, però l’antiga pedrera, ara convertida en auditori enmig del bosc, començarà el seu camí aquest dissabte 28 de maig. Una nova vida per a una masia abandonada.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!