L’Elisabet Roig i els seus set germans són propietaris de Can Roig. És una masia de 120 m2 per planta, al terme municipal de Rubí (Vallès Occidental), a tocar el nucli urbà, i que també té seixanta hectàrees de bosc, gairebé set de farratge ecològic i un camp d’oliveres de la varietat picual.
Tot el conjunt està en venda i, si bé tenen possibles compradors, no en troben que encaixin amb el que els agradaria trobar. Volen que la futura propietat mantingui l’activitat agrària de la finca. “El que penso és que tenim un deute clar i evident amb la terra i tot el que puguem fer serà poc”, explica Elisabet Roig. “Tenim visites de compradors, gent amb diners però que no volen ni treballar al bosc ni al camp”, afegeix.
Saben que si segreguessin la finca, ja l’haurien venut, però una part de les terres quedarien inhabilitades j volen evitar-ho. També són conscients que és una fica molt gran i que per a una persona o família sola podria ser molt complicat portar-la. Per això pensen que seria ideal que anés a parar a les mans d’algun projecte cooperatiu: “La idea que veiem més viable és reactivar la finca posant en comú diversos projectes”.
La masia data del segle XII i les primeres referències que se’n tenen ja la vinculen amb un avantpassat de l’Elisabet. Ara mateix l’edifici no és habitable i necessita una rehabilitació pràcticament integral. Al llarg dels segles s’hi han fet ampliacions, però l’estructura de la casa es conserva.
Ja fa set anys que no hi ha masover. Amb l’ajuda d’un pagès, l’Elisabet manté l’activitat agrària i, plegats, ho han fet tot per passar els conreus de farratge i d’olivera de convencional a ecològic. L’Elisabet considera que, en general, l’administració no facilita les coses a la pagesia. “Els meus germans i jo volem treure’n un benefici d’aquesta finca, però no només econòmic”, sentencia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!