La Núria i en Tessin es van conèixer a l’institut de Solsona. Ella és catalana i ell és d’origen japonès. Uns anys després, van començar a sortir i, fruit d’aquesta relació, ara tenen dos fills i estan a punt d’obrir el primer hotel japonès de Catalunya. No és un fill, però asseguren que és com si ho fos, perquè forma part del seu projecte de vida i hi han posat il·lusió, passió, recursos i temps.
Núria Jou és solsonina i la seva família té una masia del segle XII a Timoneda, al municipi de Lladurs (Solsonès). Fins als anys setanta va estar habitada, però ara ja fa més de cinquanta anys que no hi viu ningú. Està envoltada de més de 200 hectàrees de bosc que en algun moment havien estat hort i de camps de conreu. “Abans hi vivien famílies, en aquesta casa. Hi havia masovers i pastors. Hi havia activitat abans de quedar buida. Nosaltres sempre hem tingut la idea de tornar a la masia per donar-li vida. I el nostre projecte consisteix en això, anem a habitar i a donar vida a la casa i al voltant”, explica.
Tessin Sano és japonès, però des que tenia 12 anys viu a Catalunya. És fill d’un enamorat de l’art romànic que als anys noranta va decidir traslladar-se amb la seva família al Solsona. A Solsona mateix, fa deu anys, els Sano van obrir un restaurant de cuina nipona, però amb productes de proximitat conreats pels pares de la Núria. Ara, el projecte hostaler de la parella, eixampla aquella primera fusió catalano-japonesa.
D’aquesta manera, a partir del 21 d’abril, l’Hotel Japonès Puigpinós obrirà les portes de les vuit habitacions que té. L’estètica i els costums de l’interior de la casa són japonesos —de fet, la reforma de la casa s’ha encarregat a un despatx d’arquitectes nipons de Barcelona—, però també la filosofia de l’hospitalitat. A més, expliquen que la casa serà l’eix central de moltes iniciatives que passaran al voltant.
“Volem donar vida a la casa i a l’entorn. Crear sinergies amb gent del territori, amb guies de muntanya amb professors de ioga”, explica en Tessin. “Volem aprofitar al màxim els recursos naturals que tenim al nostre abast. Cultivem tòfones, plantarem un hort, oferirem banys de bosc, muntarem cabanes per fer observació d’ocells… I tot això estarà disponible per a la gent que ens visiti”, detalla la Núria.
El projecte es va iniciar abans de la pandèmia, però pensen que, d’aquesta situació, n’ha sortit reforçat. “Estem nerviosos”, expliquen contents. “Aportem la fusió entre la cultura catalana i la japonesa. Ja tenim dos nens, que són mig japonesos i mig catalans, i aquesta casa és el nostre tercer fill, un espai de molta calma i tranquil·litat”, conclou en Tessin.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!