La pèrdua de biodiversitat s’ha convertit en un dels principals problemes del planeta. Segons l’últim informe de l’IPBS — l’organisme internacional independent, lligat a l’Organització de Nacions Unides (ONU), que va néixer per a connectar la comunitat científica i l’esfera política per fer seguiment de la salut dels nostres ecosistemes—, una de cada quatre espècies està en risc d’extinció. Això és preocupant, perquè els éssers vius proporcionen aire net, aigua dolça, sòls de bona qualitat, pol·linitzen els conreus i fins i tot ajuden a combatre i a adaptar-nos al canvi climàtic. Per aquest motiu, els investigadors del programa Dinàmica del paisatge i biodiversitat, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), han desenvolupat una eina informàtica, el PrioriActions, que facilita i optimitza el disseny d’estratègies de gestió de la biodiversitat a tot el planeta.
Fins ara, aquest tipus d’eines indicaven només on calia portar a terme accions de conservació, però aquesta nova eina permet dissenyar estratègies efectives de gestió, perquè no només indica on ubicar les accions de conservació, sinó també quines accions s’hi han de desenvolupar. Això suposa un avenç qualitatiu respecte a la planificació de la gestió de la biodiversitat, ja que permet refinar les recomanacions de gestió a un nivell no disponible fins ara.
“PrioriActions neix de la necessitat de prioritzar els escassos recursos disponibles per a la conservació de la biodiversitat” explica Virgilio Hermoso, investigador associat del CTFC, i autor de l’article publicat a la revista Method in Ecology and Evolution.
“Volem ajudar administracions i gestors a desenvolupar i optimitzar estratègies, fent accessible una cosa que en realitat és molt complexa”, explica el científic. Amb aquesta idea, els autors han fet que PrioriActions sigui accessible per tothom i està disponible seguint aquest enllaç.
PrioriActions proporciona una plataforma fàcil de fer servir per abordar problemes de gestió amb diverses solucions possibles, permet identificar de manera més rigorosa, transparent i reproduïble el desplegament espacial de les accions de gestió.
Amb la idea de millorar la priorització dels plans de gestió creats, l’equip ha publicat el paquet de programari de PrioriActions a la plataforma CRAN, un repositori d’eines estadístiques a R (un llenguatge de programació de fàcil accés àmpliament usat en estadística).
Ciències exactes al servei de la biodiversitat
“La pregunta d’on cal invertir els recursos de gestió disponibles condueix a un entorn de presa de decisions complex i computacionalment desafiant”, explica José Salgado, doctorand del CTFC i primer autor de l’article.
Per superar aquest repte, l’equip ha fet servir models exactes, una estratègia innovadora que els ha permès fer un pas més enllà respecte a les altres eines de planificació de la conservació. A diferència dels models utilitzats habitualment per a aquest tipus de problema, els models exactes permeten als investigadors conèixer amb quina precisió s’ha arribat al resultat final, fet que fa créixer la confiança dipositada en la solució trobada.
“Els models exactes han anat guanyant cada cop més importància com a eines de suport en la presa de decisions en el camp de la conservació. Aquests models ens brinden la capacitat d’avaluar matemàticament la qualitat de les solucions que proposem, alhora que aprofitem la creixent capacitat computacional disponible actualment. Aquesta conjunció ens permet recomanar solucions més transparents i informades”, conclou Salgado.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!