És un habitatge, però també pot ser un escenari de concerts o una sala de reunions. Està feta amb fusta de la serra de Collserola, és autònoma energèticament i disposa d’un sistema de tractament d’aigües. Es diu MO.CA i és un dels projectes que han dissenyat i construït els alumnes del màster en edificis ecològics i biociutats que s’imparteix al campus de Valldaura (Collserola) de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC).
Es tracta d`un prototip de casa mòbil —amb capacitat per a dues persones i amb les comoditats domèstiques bàsiques— que s’ha construït íntegrament amb fusta de proximitat que s’ha recollit als terrenys de la seu de l’IAAC, a Valldaura, al Parc Natural de Collserola. També és un dels projectes nominats al concurs Obra de l’any 2024, que convoca la revista especialitzada ArchDaily.
A més d’haver-se construït sobre un remolc, característa que permet transportar-la d’un lloc a un altre, només fa servir energia solar i disposa d’una bateria amb capacitat d’emmagatzemar prou energia per proveir-ne duran 24 hores sense que calgui recarregar-la.
Tots els mobles estan fets a mida i són plegables perquè es puguin guardar còmodament, i les parets, de vidre i de fusta, també són mòbils. En una mena d’entreplanta hi ha dos llits d’una plaça —un es pot ampliar i hi cabrien dues persones. Per accedir-hi, hi ha una escala que es pot retirar. La cuina té pica, un fogó, calaixos, una nevera i espai per desar els estris. El lavabo està equipat amb un vàter d’humus sense aigua que converteix els residus orgànics en fertilitzant, i les aigües grises de la pica i de la dutxa es filtren per poder-les reutilitzar.
Tot plegat es distribueix sobre una plataforma de 5,4 m de llarg i 2,4 d’ample. La instal·lació mesura 3,6 metres d’altura.
No és la primera vegada que un projecte dels alumnes de l’IAAC crida l’atenció de l’avantguarda de l’arquitectura. El FLORA —acrònim de Forest Lab for Observational Research and Analysis— també va rebre la mateixa nominació que el MA.CO i va despertar interès arreu del món per la seva aposta per materials de proximitat. En parlàvem en aquesta notícia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!