La contaminació i els espais verds afecten el benestar i la salut de les persones. Però aquesta contaminació no sempre es nota i fins i tot és possible que la gent de l’àrea metropolitana de Barcelona s’hi estigui acostumant. Justament per això, el CREAF ha llençat una app que pretén estudiar quina és la percepció de la contaminació i del verb urbà a la connurbació de Barcelona.
La iniciativa participativa es vehicularà a través d’una app que es diu My Dinamic Forest. A través d’una enquesta senzilla, els impulsors de l’estudi pretenen recollir dades de la població per poder estudiar fins a quin punt la gent s’està acostumant a respirar aire contaminat.
Qualsevol persona que es trobi dins de l’àrea metropolitana podrà respondre, tantes vegades com vulgui, si en el lloc on es troba nota un ambient molt contaminat, sorollós o amb males olors. Igualment, en una breu enquesta molt intuïtiva s’hi podrà comentar si se sent que la contaminació està afectant la alut i explicar quines sensacions perceben envers el verda urbà: si hi ha molt arbrat, si està descuidat o si està massa lluny. El CREAF recollirà les dades ciutadanes en una campanya que ha comença aquest maig i que s’allargarà fins la tardor, tot i que l’aplicació estarà activa de forma indefinida.
La responsable de la campanya és la investigadora del CREAF Corina Basnou. Si la campanya conclou que els habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona s’han habituat a conviure amb la contaminació, “estaríem davant d’un greu problema de cara a tenir una ciutadania compromesa i reivindicativa amb les accions per reduir la contaminació i, de retruc, afectaria la salut de les persones directament”, alerta Basnou. El canvi d’hàbits individuals i la pressió que la societat exerceixi sobre els polítics són claus per implementar canvis en el model de ciutat que comportin una millora de la qualitat de l’aire.
D’altra banda, captar com les persones perceben el verd urbà del seu voltant servirà per gestionar i planificar més bé aquestes espais. Aquesta iniciativa forma part del projecte europeu Clearing House, que vol fomentar el verd urbà a les ciutats i que vol demostrar com aquesta solució basada en la natura aporta solucions multidimensionals: regula la contaminació de les ciutats, millora la sensació de benestar de les persones que l’habiten, redueix l’efecte illa de calor i millor la permeabilitat del sòl, entre d’altres.
“La idea és que les ciutats reverdeixin i creïn corredors verds, de dins cap a fora l’entorn. Això podria aconseguir-se amb arbrat viari, parcs, prats urbans, jardins verticals o qualsevol altra forma de verd que aconseguís que la natura fos un continuum. Canviar de pell, passar del gris a un verd capaç de filtrar aire i refrescar”, comenta Corina Basnou. Per fer-ho, el CREAF ha col·laborat en el desenvolupament del disseny de l’aplicació My Dynamic Forest, creada per la Universitat de Humboldt, de Berlín (Alemanya), que és un dels socis del projecte, amb la idea exclusiva de recollir dades sobre percepcions.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!