Impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes del país per lluitar contra el canvi climàtic i alhora regenerar els sòls, frenar l’erosió i fomentar la biodiversitat. Aquest és l’objectiu principal de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que es va presentar aquest dilluns, 15 de novembre, a Barcelona, i que vol convertir-se en un punt de trobada per compartir informació, coneixements i experiències entorn del maneig holístic i l’agricultura regenerativa.
Darrere d’aquesta associació, hi ha cinc cellers i empreses familiars de diferents territoris, tots ells compromesos amb la sostenibilitat i la preservació del planeta: Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i la consultora agrícola AgroAssessor.
Sumar esforços
La intenció de la nova associació és sumar altres viticultors, agricultors, cellerers, formadors, investigadors o empreses a la causa per expandir aquest model agrícola basat en el cicle del carboni i l’únic que es postula com a solució per frenar l’escalfament global. La viticultura regenerativa és, en definitiva, un model centrat a recuperar la vida en els sòls imitant la natura.
Com més vius són els sòls, més capacitat tenen per capturar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l’augment de les temperatures. Alhora, l’acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d’aquests sòls, n’incrementarà la resiliència a l’erosió i la capacitat per afrontar la sequera, ja que retindran millor l’aigua, i afavorirà la biodiversitat, creant un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el planeta.
Per explicar i promoure les pràctiques regeneratives, la nova associació té previst organitzar jornades i simposis, així com un programa formatiu amb condicions especials per als socis. Aquests també tindran accés a un fòrum de debat permanent amb els altres membres per intercanviar experiències i coneixements de manera virtual, i la possibilitat de participar en sortides de camp i rebre periòdicament informació i articles d’interès sobre viticultura regenerativa.
Per sol·licitar informació o donar-se d’alta com a membre, es pot fer des del web de l’Associació de Viticultura Regenerativa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!