El miol dels gats, el so d’un rasclet fregant la pedra, unes patates picant contra una olla de metall, la fressa de les branques que vessen de fulles, un tractor engegant-se o el renill de seixanta cavalls als què queda poc per morir. Aquests són alguns dels sons que se senten al voltant del Mas Casanova, una masia prop de Sora, un poble del Ripollès. En aquesta masia hi viu una parella amb el seu fill. Es dediquen a conrear la terra i també funcionen com un espai de retir per a seixanta cavalls que van allà a morir, entre boscos i pastures. Alhora, la masia és la casa d’acollida durant una setmana de dos músics que volen gravar un EP.
Aquesta estada és el fruit d’un projecte anomenat Among Horses (Entre cavalls, en català), que forma part del segell discogràfic Son Canciones, amb seu a Barcelona, fundat i dirigit per Mabel Alonso i Lieven Scheerlinck, dues persones amb una voluntat molt honesta de fer un negoci musical sostenible. Seleccionen dos músics que no es coneixen entre ells i els envien a una masia prop de Sora, on conviuen durant una setmana, envoltats de natura, cavalls i tots els valors sincers, acollidors i sostenibles que s’enreden pels paisatges muntanyosos de la comarca. L’objectiu és que els músics escriguin junts, des de zero, un EP i que el gravin amb el que tenen: la seva veu, una guitarra i l’embolcall sonor que envolta la masia.
La primera motivació per posar en marxa Among Horses són les ganes de la Mabel i en Lieven de desnaturalitzar el músic del seu medi habitual, dels escenaris, la distància prudencial del públic, els estudis de gravació, els micròfons moderns i els sistemes d’enregistrament moderns i complexos. Simplement per veure què passa. La segona motivació és col·locar-lo en un espai envoltat de natura perquè s’amari de tranquil·litat, inspiració i calma. La Mabel m’explica que si “portàvem un músic de Portland a Barcelona, l’estaríem portant un altre cop a una ciutat, i volíem que coneguessin la Catalunya de veritat”. Del camp, els atreia l’estil de vida que s’hi conrea i la senzillesa amb què viu la gent de la masia de Sora, el paradigma natural i tot el que això comporta. “Ens va semblar un lloc perfecte, perdut enmig de les muntanyes. La gent que la porta és fantàstica i tenen una filosofia de vida meravellosa, on encaixen la sostenibilitat i el treball de la terra. És tot molt casolà, energia solar, aigua, llum i poc més. I que sigui una granja on els cavalls van a morir ens va semblar molt poètic”.
Tot el que passava a la granja ha quedat recollit en els discos de les cinc edicions que s’han fet fins ara d’Among Horses. “Les cançons acaben parlant de cultivar la terra, del cavalls, dels animals, de que bonic és estar a la muntanya i com de bé s’hi respira. Fins i tot hi ha una cançó que es diu Sixty Spanish Horses“, explica la Mabel. En són els autors Zoe Boekbinder i Dustin Hamman (la podeu escoltar en l’enllaç que trobareu a continuació).
Dan Wilson (Withered Hand de nom artístic) va participar en la primera edició d’Among Horses, que excepcionalment es va dur a terme a una granja de Castellbisbal (Vallès Oriental). En Dan m’explica que quan el “van convidar a fer el projecte, acabava de publicar el meu segon EP “New Gods” i estava bloquejat creativament i lluitant amb alguns aspectes de la meva salut mental. El retir a la granja, amb la meravellosa parella que hi vivia i hi treballava, el sòl vermell i la vista de la gran abadia de Montserrat van ser un regal. Ara sóc a punt d’anar a Glasgow a gravar un altre EP, i part d’aquell llarg camí de recuperació creativa per a mi va començar a la petita granja de fora de Barcelona, plantant alls i parlant d’una vida en cançons amb en Lieven, els gats dormint al pati i la presència tranquil·la i elegant dels cavalls”. En l’enllaç que trobareu a continuació, podreu escoltar una de les cançons que van gravar junts.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!