Ja està en marxa un projecte de seguiment del duc a Catalunya que vol contribuir a la seva preservació. Aquest ocell és el rapinyaire nocturn més gran d’Europa i és una espècie protegida al nostre país, ja que es troba amenaçat per diversos factors.
Un dels principals problemes als que s’enfronta el duc són les morts no naturals, en molts casos provocades per col·lisions, electrocucions, atropellaments, intoxicacions per raticides… Aproximadament la meitat de les morts anuals d’aquesta au corresponen a causes no naturals. Aquest fet és el que ha impulsat el programa de seguiment, un projecte del programa de Protecció de la Biodiversitat d’Endesa executat per Birding Natura i que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el ministeri per a la Transició Ecològica.
El projecte es basa en la instal·lació d’emissors amb geolocalitzador GPS a les aus per estudiar el seu comportament i obtenir dades que poden ser útils per trobar la millor manera de preservar l’espècie al país. Aquests emissors ja s’han instal·lat a sis exemplars adults de tot Catalunya i és previst que a la primavera se n’instal·lin sis més, però, en aquest cas, a polls per conèixer quins són els seus primers vols, com es dispersen i com estableixen noves àrees territorials.
A més, de cara al futur, el projecte també preveu monitoritzar un niu amb una càmera d’infraroigs per controlar el desenvolupament dels polls i conèixer les seves interaccions amb els adults, tal com explica aquesta notícia del Món Planeta.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!