L’agricultura occidental passa per un moment de crisi pel que fa al relleu generacional. Per aquest motiu, la Comissió Europea ha proposat una sèrie d’objectius clau per guiar les propostes legislatives de la futura Política Agrària Comuna (PAC) i, d’aquesta manera, donar suport a la successió generacional. Tot i que ni la baixa taxa de relleu generacional, tant en la pagesia occidental com l’espanyola, ni els reptes que suposa vinguin de nou, hi ha molt pocs estudis que en parlin i que avaluïn les causes del problema a una escala més gran.
Per aquest motiu, Lucía Argüelles, investigadora de la UOC, liderarà el projecte de recerca Generational Replacement in Spanish Agriculture: Identifying Farm Desertion Hotspots (GRANGE). L’objectiu principal de l’estudi és el d’avaluar els factors desencadenants d’aquesta problemàtica. El canvi climàtic, de manera especial, destaca considerablement com a factor agreujant d’aquest fenomen. Argüelles explica que el projecte intenta “comprendre les connexions entre els factors ecològics i socioeconòmics i l’impacte que tenen en la renovació generacional o la successió agrícola, ja que aquest és fonamental per dissenyar polítiques que puguin revertir aquesta dinàmica”.
Aquest projecte, per tant, vol entendre la doble dinàmica que hi ha entre el canvi climàtic i el relleu generacional agrari. Mentre que és cert que el canvi climàtic fa l’agricultura i la ramaderia més difícils, el coneixement tradicional agrari també és crucial per tadaptar els nostres sistemes agroalimentaris al canvi climàtic. Segons Argüelles, GRANGE desenvoluparà uns índexs per mesurar la vulnerabilitat a l’abandó argari, i ho farà tenint en compte les diferències entre conreus. També identificarà els punts crítics de deserció agrària en l’àmbit nacional, com les àrees més vulnerables pel que fa a l’abandonament de la terra.
Tot plegat es desenvoluparà en tres fases. En la primera s’identificaran els factors que permeten l’adaptació i la renovació generacional, mitjançant l’anàlisi de diversos estudis del treball de camp. En la segona, es generaran índexs per mesurar la vulnerabilitat a l’abandonament agrari. I en la tercera fase es treballarà amb parts interessades —estatals i regionals— per explorar noves polítiques i accions que puguin arribar a reduir la vulnerabilitat esmentada. El projecte, que vol contribuir al disseny de polítiques més innovadores per garantir el relleu generacional al camp, també vol augmentar la comprensió de les dinàmiques canviants i desafiadores que presenta el sistema agrari espanyol.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!