FLORA és l’acrònim de Forest Lab for Observational Research and Analysis, el nom d’un observatori pioner que s’ha instal·lat a Valldaura, al Parc Natural de Collserola. És una iniciativa d’un equip d’estudiants i investigadors del Master in Advanced Ecological Buildings and Biocities, que permet que els investigadors visquin i treballin enmig del bosc. Els autors del projecte s’han inspirat amb les passarel·les forestals de la biòloga nord-americana Margaret D. Lowman, mentre que l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya ha desenvolupat aquesta instal·lació que permet monitoritzar la natura des del seu interior i, a més, es pot adaptar a qualsevol bosc del món.
Es tracta d’una estructura de fusta massissa de més de 8,5 metres d’altura que s’ha construït amb pins procedents de la gestió forestal sostenible del bosc del voltant. Per alçar-lo, va caldre tallar i processar setanta arbres per crear panells de fusta laminada, bigues laminades i elements de fusta massissa. La construcció permet allotjar durant un breu període de temps a una persona que es dediqui a l’estudi de la biodiversitat del parc i a controlar la nova estació meteorològica que també s’ha instal·lat.
El Parc de Collserola és l’espai natural més extens de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb més de 8.000 hectàrees, i està exposat als riscos propis dels boscos mediterranis i ara, a més, als derivats del canvi climàtic.
La importància del cobricel arbori
Aquest observatori s’inspira en el treball de la biòloga dels Estats Units, Margaret D. Lowman, àlies Canopy Meg, pionera de la ciència de l’ecologia del cobricel arbori. Els últims 30 anys ha estat dissenyant globus aerostàtics i passarel·les que puguin ajudar i resoldre els misteris dels boscos del món, especialment la gran diversitar d’insectes.
El cobricel arbori és l’hàbitat format per les capçades dels arbres on hi sol viure una gran diversitat d’animals, ja que les condicions solen ser més òptimes per a algunes espècies. Aquestes capçades protegeixen el sol del bosc i, alhora, actuen com a reguladores naturals per a conservar les arrels en cas de fortes precipitacions. També s’encarreguen de nodrir el bosc amb les fulles que van desprenent, tot una sèrie de processos beneficiosos que fan que la preservació del cobricel arbori sigui fonamental.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!