Unió de Pagesos ha reunit un miler de manifestants i més de 650 tractors a les mobilitzacions que s’han fet a nou punts de tot el territori català. Les protestes s’han fet davant de les seus del departament d’acció climàtica, alimentació i agenda rural i s’han allargat durant tot el matí d’aquest dijous.
Les mobilitzacions d’aquest dijous són el tret de sortida d’una campanya que porta per lema “La pagesia diu prou” i que es replicaran el dia 15 de març a Madrid davant del Ministeri d’Agricultura i també el 26 de març davant els centres de la gran distribució a Catalunya per reclamar que es paguin uns preus justos.
Des d’Unió de Pagesos han volgut aglutinar diverses reclamacions de la pagesia catalana per fer una sola crida a les administracions i recordar les que consideren les principals amenaces que a més de generar precarietat, posen en perill el futur d’algunes explotacions.
El sindicat alerta que, en els darrers 20 anys, Catalunya ha perdut un 40% de la pagesia professional, segons dades de la Seguretat Social, i cada vegada menys joves s’hi incorporen, en parlàvem en aquest reportatge. Creuen que una de les principals causes d’aquest abandonament del camp és la caiguda de preus, alguns, com el del raïm, el mateix que fa 20 anys. A més recorden que l’increment del 77% en l’electricitat i de més d’un 33% en fertilitzants i carburants, “posa en joc la rendibilitat del sector agrari”.
Unió de Pagesos demana als governs de l’Estat i de la Generalitat polítiques concretes. Reclama una legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparent i equitatiu per a la pagesia; la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció; la modificació del Pla Estratègic de la PAC a l’Estat espanyol; la defensa de la preferència comunitària davant les importacions de països tercers; una nova llei de caça i la compensació íntegra pels danys de la fauna salvatge; la preservació de l’espai agrari amb la redacció del pla territorial sectorial agrari; la defensa de la ramaderia i el consum de carn com a valor nutritiu més de la Dieta Mediterrània; la simplificació burocràtica i combatre la bretxa digital; i una legislació per equiparar els serveis públics del món rural als de l’urbà.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!