Cent anys després, l’edifici la Lira Vella tornarà a ser adquirit de forma col·lectiva per convertir-se en un espai de trobada social i cultural.
Un grup de joves, d’entre 22 i 35 anys ha creat l’Ateneu del Pallars, una entitat que ha de servir de paraigües aglutinador de tots els moviments socials i culturals de Tremp i de la resta de la comarca. Feia anys que des del món associaciatiu del Pallars se somiava en la possibilitat de crear sinergies i buscar espais d’ús col·lectiu que poguessin donar sortida a les accions i activitats que s’organitzen. Mentre s’estava gestant tot plegat i una mica per atzar, van descobrir que totalment amagat i sense que quasi ningú ho sapigués, es conservava una part de l’antic teatre de la Lira Vella i un parell de balconades de prop de 100 anys. Aquesta part de l’edifici estava amagada al darrere d’un local que va acollir el que va ser el primer supermercat d’autoservei del Pallars i també al darrere d’un habitatge que es va construir al primer pis. Tot ell està actualment abandonat. Quan des de l’Ateneu del Pallars van fer aquesta descoberta es van mobilitzar col·lectivament per blindar la possibilitat que es pugui comprar i acabar de destruir aquest patrimoni arquitectònic del municipi. De moment tenen un contracte d’arres i aquest mes de gener posaran en marxa una campanya per aconseguir finançament, poder completar el procés de compra i encarar la restauració.
Per explicar aquest projecte, aquest divendres, l’Epicentre de Tremp acollirà un acte commemoratiu a les 20h, perquè l’any 1922 la Societat Coral La Lira va comprar l’edifici i abans d’un any va inaugurar el teatre. Ara, 100 anys després, un nou col·lectiu donarà vida a aquest espai abandonat.
Un col·lectiu que si bé en essència i en la part més activa, està formada per joves, compta amb el suport de gent de totes les edats. També s’hi han implicat nouvinguts, gent que s’ha instal·lat a la comarca en els últims anys, però que també ha decidit sumar-se en aquest projecte.
Ateneu del Pallars, que vol ser una mena de coordinadora d’associacions i entitats, està obert a tothom i busca la implicació del màxim de gent possible perquè tothom se senti seu l’edifici i això permeti aconseguir crear un espai de dinamització obert a tothom.
La història de l’edifici
Era el 28 de desembre de l’any 1922 quan la Societat Coral la Lira va comprar l’edifici. Es tracta d’una de les societats històriques del Pallars que es va fundar l’any 1877. Per fer-ho va comptar amb la participació i emprèstits de diversos socis i de la Lira. Ben aviat, abans d’un any van inaugurar el teatre i al cap de poc temps més, l’Orfeó de Tremp, fundat l’any 1924, es va sumar al projecte de la Lira. Amb tot es va convertir en una entitat pionera de dinamització sociocultural en el territori. S’hi organitzaven actes, actuacions, funcions de cinema, festes majors, concursos i espectacles.
Al 1935, gràcies a la bona resposta dels pallaresos, la Societat La Lira adquireix un terreny més gran, en el quan construeixen un nou espai recreatiu amb teatre i cinema: La Lira (Nova). Aquest espai avui dia l’ocupa l’edifici de l’Espai Cultural La Lira i l’Escola Municipal de Música. La Lira Vella i la Lira Nova, gestionades per la mateixa associació, van conviure fins la Guerra Civil, quan, amb l’entrada de les tropes franquistes, tots els béns de la Societat Coral La Lira van ser confiscats. Posteriorment, la Lira Vella va passar a mans privades i, durant anys, va albergar el primer supermercat d’autoservei del Pallars que anys després també va ser abandonar.
Des de l’Ateneu del Pallars el que volen és recuperar la part històrica de l’edifici per mantenir aquest patrimoni arquitectònic, una part del teatre, dues de les tribunes i la carcassa originals i aprofitar la resta perquè es puguin oferir espais a entitats socioculturals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!