La demarcació de Barcelona té registrades 146 associacions agroalimentàries entre cooperatives, grups de productors i grups de consumidors. Aquestes entitats es distribueixen entre el 25% dels municipis de la demarcació i es concentren, sobretot, al Barcelonès, al Maresme i a Osona. Totes promouen un nou model de consum alimentari més responsable i eficient, que prioritzi el producte de proximitat i la qualitat. Ho explica un informe de la Diputació de Barcelona que reflecteix el boom que s’ha viscut en aquest àmbit en els últims deu anys.
La cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, i una de les autores de l’informe, Sònia Callau, va explicar a Catalunya Ràdio, que “la primera [raó d’aquest fenomen] és que el consumidor és conscient que vol començar a poder decidir més sobre el que menja i no simplement anar a comprar sense saber qui ha produït allò i com ho ven. La segona és que també hi ha una sensibilitat pel que en podríem dir ‘justícia social’, és a dir, cap a les condicions laborals de la pagesia, I la tercera és la responsabilitat social que també tenen aquestes cooperatives o grups de consum en el canvi climàtic.” I afegia “la ciutadania de la demarcació de Barcelona s’està organitzant cada cop més en favor d’un model de consum més responsable i conscient: els consumidors i les consumidores volen saber qui produeix els aliments que mengen, d’on venen i quina petjada ecològica tenen”.
Unes afirmacions que Callau també expressava en aquesta entrevista que vam fer a Arrels per analitzar el futur de l’alimentació a casa nostra i en les quals posava sobre la taula la necessitat d’analitzar molt bé quants som i què consumim.
Mercat Arrels és una de les iniciatives que s’han posat en marxa en els darrers temps per posar en contacte directe productors i consumidors, sense intermediaris. La iniciativa respon a la voluntant de posar en valor col·lectivament la necessitat de consumir de manera diferent, de donar suport al sector primari i de protegir la petita pagesia. En poc més d’un any de vida, Mercat Arrels té milers de socis i més de 100 productors.
Un dels exemples d’aquests projectes comunitaris que en els darrers temps està fent molt de soroll en diferents àmbits és el Col·lectiu Eixarcolant. El seu responsable, Marc Talavera amb el projecte del forn de Jorba —que ara ja es troba a ple rendiment— ens ho explicava en aquesta entrevista. Talavera és col·laborador habitual a la revista Arrels.
L’informe de la Diputació de Barcelona també mostra però que aquest moviment no és exclusiu de les comarques barcelonines i a escala global també s’observa una línia ascendent. Segons l’Aliança Cooperativa Internacional, el cooperativisme està ben viu i amb molta empenta: actualment hi ha més de 3 milions de cooperatives al món i, donat que aquestes entitats comptabilitzen 1.200 milions de persones membres, es pot dir que el 12% de la població mundial té alguna relació amb el cooperativisme.
En general, tot fa pensar que el repte principal a l’hora de transformar el model agroalimentari és trobar una fórmula que vinculi la força del cooperativisme agrari tradicional amb l’emergència dels cooperativisme de consum agroecològic.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!