El projecte Plasticopyr ha descobert que els peixos dels rius i llacs pirinencs, tant d’Andorra com de França i Catalunya, tenen microplàstics en els seus intestins. El riu Ter, prop de l’estació d’esquí Vallter 2000, és una de les zones més contaminades. L’estudi ha demostrat que l’ecosistema muntanyós no s’escapa d’aquesta afectació i posa l’accent en una possible transferència tròfica. “Hi ha una relació clara entre el grau d’urbanització i activitat turística en l’ambient adjacent als rius de muntanya estudiats, i la quantitat i els tipus de residus plàstics trobats”, explica Helena Guasch, investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC i coordinadora del projecte, en aquesta notícia de Nació Digital Pallars.
El projecte Plasticopyr també s’ha fixat en la conscienciació mediambiental que hi ha a la zona pirinenca, i han estudiat la situació des d’una òptica econòmica i social. Han vist, per exemple, que l’ús dels plàstics d’un sol ús continua sent força vigent en activitats esportives i lúdiques, i que es podria solucionar, segons una ecoauditoria organitzada per l’equip del projecte, amb l’ús d’ampolles de vidre o metall, bosses tèxtils o embolcalls reutilitzables, entre d’altres.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!