Timbaktu Collective és una cooperativa que ajuda als agricultors de l’Índia d’Anantapur, a la regió d’Andhra Pradesh, una de les zones més seques del país, a fer un bon ús dels recursos naturals, de manera que així puguin treure màxim profit a les seves plantacions alhora que combaten adversitats naturals com la sequera. Ofereixen formacions i cursos pels agricultors sobre pràctiques orgàniques i biodinàmiques, com gestionar plagues i malalties, producció de compost orgànic i biodinàmic, maneig de bestiar, etcètera.
La seva aposta principal és combatre la sequera a través de l’agricultura orgànica i els terrenys agroforestals. Aquests, són espais naturals que es gestionen plantant arbres al voltant de terres de pastura o conreu. Amb el creixement del bosc, la terra es regenera sola. Tot va començar el 1991 quan CK “Bablu” Ganguly, un activista indi, que, juntament amb els seus socis Mary Vattamattam i John D’Souza, van comprar trenta-dues hectàrees d’aquest terreny amb la idea de convertir-lo en un agroforestal. El van anomenar “Timbaktu”, que en l’idioma local Telugu significa “l’últim horitzó on la terra es troba amb el cel”.
Una cooperativa que rep l’ajuda de Timbaktu Collective és la de Kalpavalli, dirigida pels habitants del poble, que també han optat per la plantació de boscos per tal d’enriquir el territori i poder viure amb uns conreus i estil de vida sostenible. Des del 1995, Pothanna Dacharampalli és el vigilant dels boscos de Kalpavalli. Quan va començar, la terra era àrida, i ara està plena d’arbres. Segons ell, “el bosc és com una mare. Ens proporciona tot el que necessitem per viure còmodament. He vist quant depenem d’aquests boscos, especialment durant els anys de sequera“, explica. “Llavors, no va ploure i res creixia. La gent va emigrar en massa i els vilatans van venir a buscar herba, dàtils, fulles i fruits de neredu (mora índia). En quatre anys, es van tallar 4.800 carretades d’herba en aquests boscos”. Els boscos de Kalpavalli no només han beneficiat el terreny pel que fa a flora, sinó també en fauna: “molts animals han tornat a la zona: senglars, xacals, guineus, ossos, llops, cérvols, lleopards i moltes, moltíssimes varietats d’aus”, explica en Dacharampalli.
Timbaktu Collective treballa amb més de 22.879 famílies de zones rurals marginades, aprofitant la terra i els recursos naturals que els envolten. Podeu llegir més informació sobre aquesta cooperativa i el seu treball a l’Índia en aquesta notícia d’Atlas of the Future.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!