La Fira del Porc i la Cervesa de Manlleu aquest cap de setmana va arribar a la 30a edició i Arrels hi va participar amb un tast de cinc embotits singulars elaborats per cinc dels productors del nostre mercat: Xolís d’Adons, Cal Rovira, DPagès, Llavora i Casa Oms. El tast, que va tenir lloc aquest dissabte a la tarda a Can Puget, la Casa de Cultura de Manlleu, va ser dirigit per Josep Sucarrats, director d’Arrels, i va aplegar una quarantena de persones, deu de les quals eren els socis i sòcies de Mercat Arrels que havien guanyat el sorteig per participar en les activitats exclusives que els havíem preparat en el marc de la fira.
Els assistents van destacar la qualitat i l’originalitat dels cinc embotits seleccionats, una tria que les sòcies i els socis de Mercat Arrels també podran tastar a casa seva perquè, en les comandes d’aquesta setmana, oferim la possibilitat d’encarregar un lot que conté tota aquesta tria:
Sobrassada de Cal Rovira: es tracta d’un embotit elaborat amb carn de porcs criats a la pròpia granja de Sagàs (Berguedà) i que s’elabora a la mateixa explotació, d’acord amb la filosofia que els germans Rovira van resumir amb l’expressió “tancant cercles”. Conté retalls d’espatlla, panxeta, greix de porc, tripa natural, pebre vermell dolç i picant, pebre negre i sal. Tot i no ser un producte tradicional del Berguedà, fins i tot ha rebut l’aplaudiment dels màxims experts en sobrassada mallorquins.
Bacó fumat de Llavora: la granja Llavora, de Ventalló (Alt Empordà) va ser de les primeres granges porcines en disposar del segell oficial del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i per això el seu bacó fumat —com la resta de productes que venen— és ecològic. Aquest bestiar es cria i s’alimenta a l’Empordà amb cereals llegums i farratges ecològics de la mateixa comarca. Els porcs se sacrifiquen al microescorxador municipal de l’Armentera. Aquest bacó fumat s’elabora a l’obrador de la xarcuteria Embotits Cruset, de Figueres.
Pa de fetge de Xolís d’Adons: quan la pallaresa Marta Serradell va decidir fer un canvi de vida i dedicar-se a la producció d’embotits artesans, va reconvertir l’antiga escola del poblet d’Adons (Alta Ribagorça) en el seu obrador. I tot i que va fer-se un nom amb l’elaboració de l’embotit més tradicional de la zona (el xolís, una llonganissa premsada), també elabora altres embotits d’altíssima qualitat, com la girella (de xai) o el pa de fetge (de porc). La Marta ens va acompanyar al tast portant una cassola de fang amb un pa de fetge enorme a dins per explicar com s’elabora aquesta preparació i, des de la mateixa cassola, va llescar els talls que es van repartir per tastar. L’elabora, seguint la recepta de la seva padrina, la Rosa de Cal Matiner, amb fetge i cansalada viada de porc, sal i pebre, i l’amassa de manera artesanal. Al Pirineu és un embotit molt consumit.
Fuet de Cervesa del Montseny de Casa Oms: tot i que Casa Oms és una de les cases més antigues de la Plana de Vic pel que fa a l’elaboració de la llonganissa tradicional amb Indicació Geogràfica Protegida de la comarca, també és un dels segells més innovadors pel que fa a aquest producte. D’aquesta manera, i gràcies al contacte amb altres artesans alimentaris de la zona, com la Cervesera del Montseny, elabora derivats molt interessants que acumulen premis internacionals. És el cas d’aquest fuet que ha afegit la cervesa +Negra del Montseny entre els seus ingredients, una incorporació que dona matisos amargs i de regalèssia a l’embotit de tota la vida.
Frankfurt eco de DPagès: el frankfurt és un dels embotits més denostats perquè la indústria del porc l’ha convertit en un subproducte de baixa qualitat a preus baixíssims. Però, al capdavall, és com tot: si la matèria primera és bona, el producte és de primera qualitat. Aquesta és l’aposta de la Marta i el Martín de DPagès, una granja de porcs ecològics del Solsonès on el benestar animal i la sostenibilitat ambiental són eixos bàsics del projecte. Aquest frankfurt eco l’elaboren en una xarcuteria de Solsona amb carn i greix del seus porcs ibèrics de raça gascona afegint-hi espècies i fumant-los amb llenya de faig. Tot natural.
El tast va comptar amb la presència de Jordi Rovira, de Cal Rovira, i Marta Serradell, de Xolís d’Adons, que van poder explicar els seus productes i els seus projetes en directe per a tot l’auditori. Per a Josep Sucarrats, els elaboradors de Mercat Arrels que van portar els seus embotits singulars al tast “són professionals que respecten molt el producte, cosa que vol dir que també respecten molt el consumidor. I tant el seu producte com les seves granges i obradors responen al model de pagesos i artesans alimentaris de proximitat que defensem a Mercat Arrels. I, per tant, consumir aquests embotits també és apostar per productes de qualitat i per projectes arrelats al territori que fan xarxa i mantenen viu el món rural de Catalunya.”
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!