Susanna Dasca (Susannes de nom d’artista) és una cantautora que composa les seves cançons incorporant sons de l’entorn rural, com el de les màquines treballant o els animals. Prové de família pagesa, i això l’ha fet créixer en un ambient “molt propi i proper”, tal com explica en aquest reportatge de la Conca 5.1. Dasca va estudiar música de petita, va tenir el clàssic grup de punk entre els amics que es té a l’adolescència, i quan va arribar l’hora d’estudiar va decidir anar a l’Escola Agrària de Manresa. Això va ser al 2010. Una mica més endavant va tornar a recuperar la seva vessant musical, va viatjar per Irlanda i Europa tocant a pubs, bars, i va poder publicar el seu primer disc. El 2018, ja a Catalunya, va guanyar el concurs Portautors, el premi del Públic i del Jurat. Segons ella, aquest va ser un moment molt important, ja que la va fer professionalitzar el seu projecte musical.
Susanna Dasca explica que per ella “treballar la terra ha significat molt d’esforç i sacrifici i jo he crescut amb això”. Aquesta mentalitat es veu reflectida a les seves cançons, que desprenen alhora activisme i apreci pel món rural. Reclama, també, “viure del que produïm”, sobretot pel que a a l’alimentació, i així empoderar la petita pagesia catalana. Les seves cançons, fetes amb sons de la ruralitat més propera, són una eina de lluita: “per a mi, la divulgació a partir de la música és una eina totalment política i de consciència i crec que la nostra missió com a artistes és fer reflexionar a la gent sobre el model de creixement infinit que estem creant i que no té sentit”.
Aquest abril publicarà el seu tercer disc, Transhumància, en el qual ha fet una combinació dels murmuris del camp i la natural amb el seu passat més punkie. Un treball que aprofita per posar sobre la taula la problemàtica energètica i l’ús de les energies renovables a l’entorn rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!