La Fira del Torró d’Agramunt és l’escenari escollit per a presentar, oficialment, un nou producte singular: el torró a la pedra seca. Els dia 12 i 13 d’octubre el podreu tastar a l’estand del segell Essències de Marge i és una iniciativa de l’Associació Leader de Ponent amb la col·laboració de Torrons Fèlix. Mitjançamnt un comunicat expliquen que “aquest torró no és només un producte agroalimentari, sinó que també es distingeix com un símbol de preservació cultural”.
El nom d’aquest nou producte —que també es pot comprar a través del web de la casa torronera d’Agramunt seguint aquest enllaç— evoca una manera tradicional d’elaborar xocolata a la pedra i l’aspecte recorda el dels murs aixecats amb la tècnica tradicional de pedra seca. Es tracta de petites “pedres” de xocolata, recobertes de cacau en pols, que es col·loquen en forma de paret. Amb el lema “Un mos d’història a cada tros”, l’objectiu del torró és casar la gastronomia i el producte artesà i de qualitat amb la conservació del patrimoni rural.
El projecte s’impulsa des de l’Associació Leader de Ponent, un Grup d’Acció Local dedicat a la diversificació econòmica de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, Les Garrigues i el Baix Segrià, que té en la gestió i la valorització dels recursos ecosistèmics del territori una de les seves línies d’actuació principals. Per aquest motiu, els beneficis que s’obtinguin amb la venda del torró a la pedra seca’ es destinaran a la restauració i recuperació de construccions tradicionals realitzades amb aquesta tècnica, en col·laboració amb associacions i entitats especialitzades en divulgar-la i en mantenir el patrimoni que s’ha conservat fins avui.
La tècnica de la pedra seca va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO l’any 2018.
“Els marges de pedra seca, en tant que defineixen el paisatge, han estat i encara són un dels millors aliats de la pagesia per poder produir molts dels ingredients que s’utilitzen en l’elaboració d’aquest mateix torró. Per aquesta raó, aquest producte no és solament un dolç, sinó que és una petita reivindicació per dignificar l’arquitectura popular i la feina de la gent que viu del camp”, apunta Enric Morera, tècnic dinamitzador de l’Associació Leader de Ponent. Si en voleu saber més, de la pedra seca, us convidem a buscar el número de la primavera d’engunay de la revista Arrels, que va dedicar el dossier central a aquesta temàtica. Ho podeu fer seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!