El Museu Terra —que és el nou nom de l’històric Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí—, ha inaugurat el nou espai cultural que ha obert a la nova seu de la Fundació Carulla, a la qual pertany, al Poblenou de Barcelona. Ho ha fet amb la mostra Peus a terra, una exposició que té com a objectiu despertar i generar la reflexió entre els visitants al voltant de quina relació tenim amb la terra i pretén plantejar com és de sostenible una vida a la ciutat, tot des d’una mirada rural.
L’exhibició està plantejada com un relat evolutiu de la relació entre les persones i la terra, enllaçant el passat amb el present. S’hi exhibeixenmés de 30 obres, entre les quals hi ha estris, peces històriques, fotografies, il·lustracions o instal·lacions audiovisuals, moltes de les quals provinents de la seu històrica del Museu Terra a l’Espluga de Francolí. El conjunt busca fomentar una reconnexió profunda i conscient amb la terra, entenent aquesta com a sòl que alimenta o paisatge cultural. Els autors de l’exposició volen posar en valor tots els coneixements que s’han adquirit al llarg dels segles dins l’entorn rural.
En la inauguració, Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, va declarar que «és necessari ampliar l’impacte i la veu del món rural, que tan bé recull el Museu Terra, i portar-lo més enllà de la seva localització originària». La directora del Museu, Gemma Carbó, defineix l’exposició com un «projecte cultural que dona resposta a reptes actuals» i a la nova seu com «una finestra on generar debats que cridin l’atenció i ens portin a trobar noves maneres de viure més sostenibles».
Peus a terra és la primera producció de la Fundació Carulla i el Museu Terra dins de la nova Sala Barcelon. Estarà oberta fins al 31 de maig i l’entrada és gratuïta. Dins d’aquesta nova seu, la fundació pretén acollir, sobretot, exposicions de caràcter temporal. De cara al curs 2024-2025, les exposicions s’adreçaran principalment a escoles i instituts d’entorns urbans. Aquesta obertura és també l’inici d’una nova etapa, ja que oferirà també espais de cotreball per a projectes culturals, sales de reunions i activitats culturals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!