El municipi de Seva (Osona) acollirà, del 6 al 9 de setembre, el 13è Simposi Internacional sobre el porc senglar i altres suids. El senglar s’està expandint per tot tipus d’hàbitats i regions, des de zones d’alta muntanya fins a planes i zones urbanes d’arreu del món. Aquest estiu, amb les altes temperatures, s’han acostat més als camps d’horta i regadiu per refrescar-se i una altra vegada s’han convertit en un maldecap per als pagesos.
El repte de controlar-ne la població i limitar-ne l’impacte social, econòmic i sobre la biodiversitat són algunes de les temàtiques que abordarà aquest simposi, que aplegarà 200 participants de 25 països dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Altres suids —que és el nom que rep la família de mamífers a la qual pertanyen els senglars—, com babirusses, facoquers o pecarís també formen part de la temàtica de la conferència.
Es faran sessions temàtiques de biologia del senglar. ecoetologia, gestió, estratègies de control de població i mètodes de mitigació de danys.
La primera jornada es dedicarà a ponències més científiques, que abordaran tant els conflictes habituals, com els riscos potencials: per exemple, els derivats de l’expansió de la pesta porcina africana. Aquest mateix dia, es presentaran els resultats del projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes. L’han dut a terme investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona a la Xarxa de Parcs Naturals. El projecte compta amb el suport econòmic de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Facultat de Veterinària del mateix centre universitari.
El segon dia hi haurà tres sortides de camp a parcs de la Xarxa de Parcs Naturals: al Montseny, sobre els passos de fauna i cens amb càmeres de fototrampeig; al Parc Natural de Collserola, per parlar de la mitigació de la presència de senglars en zones urbanes a Barcelona; i una altra al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, sobre les mesures per reduir els danys i les tècniques de captura.
Els nous reptes de la gestió, protagonistes de l’últim dia
El context actual reclama un nou enfocament en la gestió de les poblacions de senglars, basada en el coneixement científic per reduir els conflictes amb els humans. Serà la temàtica principal de les ponències de l’últim dia, que també parlaran dels costos de les batudes o l’ús de noves tecnologies per controlar-ne la població.
Les inscripcions es poden formalitzar a través del web del simposi que trobeu seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!