Els veïns de Senterada (Pallars Jussà) van a collir els tomàquets i els enciams al mig del poble. N’hi ha que se’ls emporten a cost zero, perquè han treballat durant el cultiu i n’hi ha d’altres que tenen dret a collir-los a canvi de donacions simbòliques a l’associació Senterada Viu, que és la que promou aquest projecte.
“Ens preocupava l’abandonament de l’horta del poble, que la gent havia deixat de cultivar perquè es feia gran. I amb la pandèmia vam pensar a donar-li una nova vida. Així podem accedir als productes ecològics frescos que volem i a més podem recuperar espais que estaven abandonats i crear nous entorns de socialització”. Ho explica a Arrels Mireia Font, presidenta de l’associació i una de les ànimes del projecte Senterada Comestible.
Té clar que amb la recuperació d’aquests horts, “donem salut. A la muntanya a vegades ens falta l’accés al producte ecològic. Ha de venir de lluny i no sempre pot ser fresc. Ara tenim productes frescos i ecològics a tocar”, assegura.
Però tornar a posar en marxa aquests horts de l’entorn urbà de Senterada va molt més enllà de tenir productes frescos a prop. “Alguns d’aquests horts del mig del poble ja semblava un bosc. Ara hi tenim una mena d’horts jardins, on podem passejar, collir, cuidar. Volem que tot el poble se’ls senti seus”.
Aquest és un projecte col·lectiu. Alguns hi treballen, amb uns torns perfectament pautats, d’altres que tenen menys temps hi fan aportacions econòmiques, i entre tots s’organitzen. A través d’una campanya a per internet van aconseguir 8.700 euros per comprar eines i per poder treballar aquesta terra amb millors condicions. L’ajuntament del municipi també hi ha participat amb eines i també triturant material vegetal per fer cobertes als horts i a poc a poc s’està aconseguint tota la implicació del poble.
“Potser és un projecte una mica massa ambiciós per la gent que viu cada dia a Senterada, però també volem que això sigui un revulsiu per captar població. Si fem el poble bonic serà més atractiu”. assegura Mireia Font. En aquest sentit recorda que durant la pandèmia hi ha hagut sis parelles que s’han instal·lat a Senterada i volen que siguin més. Ara mateix a Senterada hi ha 135 habitants censats, dels quals 50 viuen al poble. Ara bé, l’associació compte a més de 200 socis.
Aquests horts, que també s’han convertit en un punt de trobada pels veïns, es treballen seguint els consells d’avis i àvies i també les tècniques de l’agricultura regenerativa. Per fer un ús racional de l’aigua funcionen amb gota a gota i per reduir la despesa energètica han col·locat plaques solars. Paral·lelament a l’hort han muntat un galliner amb gallines que comencen a pondre ous.
“Aquests horts jardins han tornat a donar vida al poble i serveixen per fer d’unió entre tots els veïns”, conclou la presidenta de l’Associació Senterada Viu.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!