L’associació Gens (Grup d’Experimentació en Naturisme i Sostenibilitat) ha creat l’Acadèmia Rústika, un curs per a la formació de nous pagesos, amb una nova mirada sobre el sector primari. La voluntat és la de formar persones que puguin afrontar els reptes de la pagesia des del punt de vista ambiental i social. Creuen que en un entorn dur en el que l’emergència climàtica sacseja el món tal i com el coneixem, el sector primari es troba dividit entre grans explotacions i macrogranges ramaderes que contribueixen, encara més, a fer malbé el medi ambient, però econòmicament són molt rendibles, i petites finques que sí que tenen cura de l’entorn i del territori, però malden per ser viables. Per Lucie Lafleur, la directora de l’acadèmia Rústika, “es tracta d’aconseguir que hi hagi més petites explotacions que cuidin els ecosistemes i que alhora facin aliments de qualitat, perquè amb aquesta mida es poden fer les dues coses”.
En aquest sentit han constatat que el canvi climàtic és un repte important per aquestes produccions petites, però també ho és aconseguir que siguin competitives econòmicament i per això mateix manquen pagesos. L’acadèmia Rústika vol contribuir a omplir aquest buit per crear negocis agraris amb idees noves.
La formació començarà el mes de gener de 2024 i tindrà una durada de sis mesos en format residencial. Els caps de setmana es dedicarà a la formació teòrica i entre setmana, a la formació pràctica. Està pensat per persones una mica preparades que tinguin un bon nivell d’autoaprenentatge, “el més important per nosaltres és la motivació que tinguin, que vulguin emprendre un negoci a l’àmbit rural i que estiguin amb línia amb els nostres valors d’aconseguir un canvi ecosocial”, explica Lucie Lafleur.
I afegeix: “fugim de la idea del camp bucòlic i de tenir una mini activitat agrícola per després guanyar-se la vida fent turisme. Volem incentivar la idea que és possible viure de l’agricultura i la ramaderia i si hi posem idees i ganes i hi creiem, és possible”.
Les pràctiques es faran a una finca pròpia al Penedès i en d’altres que hi col·laboraran i hi haurà assignatures d’agricultura, de silvicultura, de ramaderia, de gestió ambiental i també de gestió empresarial.
Les inscripcions s’obriran el proper mes de d’octubre.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!