El municipi de Riner (Solsonès) ja ha iniciat la reforma de la Casa Gran del Santuari del Miracle, que acollirà el Museu de les Abelles de Catalunya. L’objectiu de la reforma és el de crear un espai explicatiu i formatiu centrat en el món de l’apicultura. A més, permetrà rehabilitar algunes de les cobertes del mur de l’edifici i la segona planta. És en aquesta planta on s’ubicarà el Museu de les Abelles, just al costat de l’Espai Natura, un espai estretament vinculat a la temàtica del nou museu i que cada any, des d’en fan nou, organitza la Fira de la Mel per posar en valor tant la mel com les abelles.
L’alcalde de Riner, Joan Solà, afirma que el poble sempre ha mantingut un vincle molt estret amb el sector de l’apicultura i que “va ser quan vam començar a treballar aquest àmbit que va sorgir la idea d’anar més a fons amb el projecte Redicat i obrir el museu”. Redicat és un projecte que busca recuperar eixams d’abelles que estan en llocs inadequats i portar-los cap al camp perquè els insectes sobrevisquin i tinguin l’oportunitat de pol·linitzar. Solà ho resumeix explicant que “es recuperen les abelles del món urbà per a portar-les al món rural. Sovint, les abelles provoquen despeses i problemes a les ciutats, la qual cosa fa que acabin desapareixent. Per això, el projecte col·loca unes caixes niu a punts estratègics de les ciutats perquè les abelles s’hi posin dins. Aleshores es traslladen a Riner, on ajuden a pol·linitzar el territori”.
Aquest projecte ja fa anys que va començar, però últimament la preocupació per aquesta espècie ha anat en augment, fins a arribar a témer que desaparegui. Per això, Solà creu que “s’ha de fer el pas perquè tothom sigui conscient que no podem continuar en aquesta línia”. D’aquí ha nascut la idea del Museu de les Abelles de Catalunya. Un espai que simularà un gran rusc d’abelles, que permetrà observar l’evolució i la importància d’aquests insectes dins del món rural per valorar-ne la necessitat de garantir-ne la supervivència. La instal·lació es dividirà en tres espais diferenciats: un dedicat a explicar el projecte Redicat, un altre per explicar l’apicultura des de l’origen i un tercer dedicat pròpiament a les abelles.
Avui, la situació de les abelles a Catalunya no és òptima en cap cas. La sequera actual també afecta l’apicultura i amenaça la supervivència de les abelles i, en conseqüència, la producció de mel. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va denunciar aquesta situació dins del marc de les manifestacions que la pagesia va protagonitzar els mesos de febrer i març. El representant del sector apícola de la FCAC, Pere Descàrrega, va alertar que la manca de recursos d’aigua comporta la mortalitat de les plantes mel·líferes, productores de pol·len, un element bàsic per poder garantir la supervivència de les abelles. A més, el sector també ha denunciat l’increment de costos en les matèries primeres i els subministraments necessaris per al funcionament de les explotacions, entre els quals es troba l’alimentació de les abelles, els medicaments, la cera o l’equipament de protecció.
Joan Maria Llorenç, president de l’Associació Amics de les Abelles de Catalunya, explica que “a escala europea ja s’ha creat una alerta de desaparició de pol·linitzadors. És molt important que hi hagi un marc dins del qual els diferents països de la Unió Europea pensin a crear noves fórmules per poder salvar aquests pol·linitzadors tan importants”. Llorenç explica que “la sequera és una amenaça prou important, ja que talla els recursos d’aquests pol·linitzadors. Quan no hi ha aigua, les plantes no poden desenvolupar flors a diverses alçades de la muntanya i, per tant, molts pol·linitzadors no tenen aquesta font d’aliment. A menys aigua, menys pol·linitzadors”.
Llorenç recorda que l’Associació Amics de les Abelles de Catalunya va promoure el Dia Mundial de l’Abella, que després d’uns quants anys Eslovènia va implantar juntament amb la Unió Europea. Aquesta diada se celebra anualment el dia 20 de maig
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!