De vegades, aquests turons llisos d’herba que veiem, no sempre han estat així. Fa temps segurament eren plens d’arbres, que els van tallar sota uns episodis de desforestació per tal d’obtenir combustible amb la fusta de les terres zones agrícoles. És, per exemple, el cas de diversos paisatges d’Escòcia.
Des del projecte Rewilding Europe volen revertir aquests paisatges alterats per l’humà, i fer que Europa torni a tenir indrets lliures, naturals i salvatges. Tenen en marxa un grapat de projectes a diversos països europeus i un dels més recents és el d’Escòcia, anomenat Affric Highlands i focalitzat a la zona de les Highlands, on volen plantar arbres amb la idea de reconnectar la biodiversitat i restaurar les torberes i corredors fluvials, i així remuntar el nombre d’espècies animals, com els bisons, voltors i llops. La superfícies de les Highlands és de 200.000 hectàrees, i es calcula que el projecte durarà trenta anys, començant el 2023. Es planteja, alhora, que això faci augmentar l’oferta de turisme sostenible.
Un altre país on actua Rewilding Europe és, per exemple, Portugal, amb el projecte Vall del Côa, focalitzat al nord del país. Aquesta zona ha patit una despoblació rural important, que ha deixat desatesa una zona molt gran de planes i boscos. Amb el projecte, s’estan introduint cavalls i altres animals de pastura que ajudaran a reduir el risc d’incendis forestals, i volen recuperar les poblacions de cabirol, cérvol i cabra salvatge.
També trobem un projecte a Romania, on han aconseguit reintroduir exitosament els bisons a la zona muntanyosa dels Carpats. És un projecte que es va iniciar el 2013, arran de l’actuació dels caçadors de la zona, que va fer disminuir la població d’animals com els llops, linxs, ossos o cérvols.
Rewilding Europe també té projectes en marxa a Alemanya, Croàcia o Itàlia. Podeu llegir-ne més coses en aquest article d’Atlas of the Future.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!