El Jardí Botànic de Barcelona va ser l’escenari escollit per acollir l’acte de celebració dels primers vint anys del vi Teixar, del celler Vinyes Domènech. En un tast d’anyades singulars del que va ser el primer Vi de Finca de la DO Montsant, un dels conductors de l’acte, el Master of Wine (que és la titulació acadèmica més prestigiosa del món del vi), Pedro Ballesteros, va afirmar que el Teixar s’ha convertit en una icona que representa la lluita per preservar una varietat, la garnatxa, i ara s’ha demostrat que “recuperar la garnatxa és progrés”.
Durant molts anys es considerava aquesta varietat com un raïm que donava poc color i que tenia molt de grau alcohòlic, i se li pressuposava poc recorregut per fer-ne vins de guarda, és a dir, que evolucionessin bé en el temps. Seguint aquestes creences, fins fa vint anys, els ceps de garnatxa s’arrencaven per plantar-ne d’altres a les quals no s’atribuïen aquestes complicacions.
Joan Ignasi Domènech, responsable del celler —que també distribueix els seus vins a través de Mercat Arrels—, va recordar que, quan ell i la seva família van decidir apostar fort per la garnatxa, hi va haver molta gent que va posar en dubte que se’n sortissin, perquè aquest raïm estava totalment desprestigiat.
Que aquestes afirmacions no es corresponien amb la realitat es va comprovar en el tast de les anyades 2004 —la primera—, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2015 —la primera amb la qualificació de Vi de Finca (la màxima distinció oficial a Catalunya)— i 2019. La tria la van fer prescriptors internacionals de molt de prestigi, com el mateix Pedro Ballesteros i el sommelier Ferran Centelles, que també va participar en el tast, la Master of Wine Sarah Jane Evans i la tastadora de la revista Decanter Beth Willard.
Sobre la importància de la garnatxa, Ferran Centelles, va destacar que, en un context de canvi climàtic, raïms com la garnatxa són importantíssims perquè en episodis de sequera, per exemple, alenteixen el seu creixement per adaptar-se a la manca d’aigua.
Que el lloc escollit per celebrar aquest aniversari fos el Jardí Botànic no va ser perquè sí. L’espai transmetia l’estreta vinculació entre els ceps de Vinyes Domènech i les plantes del seu entorn. Fa anys que aquest celler treballa per incrementar la biodiversitat a l’entorn de les seves vinyes perquè entenen que aquest conreu necessita un ecosistema ric.
Per arrodonir la celebració, es va servir un dinar enmig de la zona de treball del Jardí Botànic —a càrrec d’Àlex Castany i de la xef Iolanda Bustos, experta en botànica i gastronomia—, en el qual les plantes salvatges comestibles van tenir un paper protagonista.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!