La quarta edició del Festival Fixing the Future aplegarà a Barcelona 25 projectes d’arreu del món que estan treballant pel futur del planeta i que aborden qüestions com l’adaptació de tecnologies d’Intel·ligència Artificial, la innovació agrícola, la mitigació de la sequera o el reciclatge creatiu. L’esdeveniment, organitzat per Habilis, el projecte educatiu d’Abacus, se celebrarà al Disseny HUB Barcelona del 12 al 14 d’octubre que ve. Els líders d’aquests projectes i un centenar d’activistes pel planeta arribaran en tren des de París per formar part d’aquest festival, considerat com el més important i inspirador dedicat a parlar del futur que s’organitza a l’Estat. Per assistir-hi cal adquirir l’entrada seguint aquest enllaç.
Entre els 25 projectes destaquen iniciatives com recuperar i donar a conèixer plantes silvestres perquè aprenguem a menjar-les, fer maons amb plàstics reciclat, salvar selves amb mòbils vells i intel·ligència artificial, recollir els mocs de les balenes amb drons per conèixer-les millor o fabricar hivernacles senzills i barats per als pagesos de l’Índia, en són alguns exemples. Seran tres dies dedicats a conferències d’alt nivell, tallers educatius, taules de debat, projeccions i workshops pensats per a totes les persones preocupades pel demà, entre les quals mestres, educadors, empresaris, artistes, dissenyadors, comunicadors, autors, creadors, pioners i activistes.
Per a Silvia Brandi, directora del Fixing the Future, “en un moment crític per a la civilització i el planeta, el festival ens acosta als projectes que conviden a l’optimisme, motor per construir un món millor”. Brandi posa en valor que “cada any, el festival fa pública una nova llista de 25 projectes liderats per persones compromeses d’aquí i d’arreu del món que no tenen por al futur i que el construeixen des de la creativitat de diferents disciplines”.
Els projectes
La llista dels 25 projectes escollits forma part de la base de dades del mitjà Atlas of the Future, amb més de 3.000 projectes estudiats i indexats. Tots ells són projectes reals, innovadors, pensats per a mitjà o llarg termini i que creen un impacte positiu. El Col·lectiu Eixarcolant, liderat per Marc Talavera, col·laborador d’Arrels, es dedica a fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments i de desenvolupament socioeconòmic més sostenible, ètic i just a través de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i de varietats agrícoles tradicionals. L’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura, fundada per Favio Chávez i formada per joves en risc d’exclusió social, converteix les escombraries de l’abocador del Paraguai en instruments reciclats i canvia la vida a centenars de joves. Topher White, tècnic en conservació, va fundar Rainforest Connection que recicla smartphones convertint-los en dispositius d’escolta autònoms que funcionen amb energia solar i poden identificar signes d’activitat destructiva, com la tala il·legal i la caça furtiva, a gran distància. Les balenes són difícils d’estudiar i no sempre se sap com protegir-les, per això, Ocean Alliance envia drons a través de l’exhalació de les balenes per recollir els seus mocs per obtenir-ne dades de la seva salut d’una manera barata i no invasiva. Greenhouse in-a-box dona suport a petits pagesos de l’Índia amb un hivernacle barat i senzill de muntar que permet que puguin conrear la terra al marge de les condicions climàtiques adverses.
El festival
Enguany, el Fixing the Future canvia d’ubicació i es farà a la seu del Disseny HUB Barcelona (al la plaça de les Glòries) i, d’aquesta manera, enceta una nova etapa. A més, el festival ha ampliat la col·laboració amb Oxfam Intermón en el context dels projectes europeus Active Citizen for People and Planet i SPARK, que combinen justícia climàtica i activisme juvenil. El resultat d’aquesta col·laboració és una acció especial que es farà el dia 12 d’octubre, en la jornada inaugural del Fixing the Future, que consistirà en una tarda d’activitats inspiradores que faran pensar, connectar i actuar els assistents
A banda de la programació habitual, amb els 25 projectes internacionals, també s’hi presentarà Future Faire, on iniciatives locals i internacionals podran presentar prototips i projectes innovadors. Future Faire és la fusió de talent, start-ups i desenvolupament sostenible.
Enguany, el festival acollirà més tallers i workshops, els espais preferits pel públic del Fixing the Future, ja que ofereixen una oportunitat exclusiva d’aprofundir en estratègies innovadores i en els enfocaments visionaris que hi ha darrere els projectes de futur. N’hi haurà d’educatius, alguns dedicats a l’ensenyament STEAM (sigles que corresponen a les paraules angleses science-technology-engineering-arts-mathematics), i workshops adreçats especialment a la comunitat educativa
L’esdeveniment compta amb el suport d’Holaluz, companyia implicada en la transició energètica i proveïdor oficial d’energia positiva del festival, i Intermón-Oxfam. Aquest suport fa possible que el Fixing the Future sigui el festival on compartir, inspirar-se, fer-se preguntes i, el més important, passar a l’acció per canviar el món i fer-lo millor
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!