L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i els dotze Grups d’Acció Local de Catalunya (GAL) presenten un paquet de recomanacions per a les empreses promotores de grans instal·lacions d’energies renovables —en relació a les mesures compensatòries que han d’oferir al territori— i un protocol d’actuació que reivindica la consulta i el consens amb els agents i la ciutadania del territori.
Tant el protocol d’actuació com les mesures compensatòries s’han elaborat tenint presents les directrius de l’Agenda Rural de Catalunya, nascuda d’un ampli procés participatiu de la societat catalana i que el govern va aprovar el passat 22 de maig. Així, la proposta recomana que les mesures compensatòries pivotin entorn dels sis reptes marcats per l’Agenda Rural: Persones, benestar i repte demogràfic; transició ecològica; territori connectat; sistema agroalimentari; sistema forestal; i repte innovació, dinamització econòmica i social.
En la roda de premsa de presentació, el president d’ARCA, Francesc Lluch, ha assegurat que “la conjuntura actual del mercat energètic, basat en fonts de combustibles fòssils, està vivint una crisi sense precedents i que en els entorns rurals la necessitat d’una transició energètica participada i distribuïda és més urgent que mai. Això ha generat una pressió cada dia més gran per construir instal·lacions de fonts renovables, però no es pot fer a qualsevol preu”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!