“Morarrots: malnoms amb història, cultura amb ritme” és el títol del cicle d’activitats que l’ajuntament de les Valls de Valira (Alt Urgell) organitza aquesta tardor, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. L’objectiu d’aquestes activitats és preservar i divulgar els motarrots, un pilar molt singular del patrimoni cultural de l’Alt Urgell. Els motarrots són els malnoms amb què es designen els habitants de cada poble per part dels altres pobles del seu entorn.
La primera activitat del programa es va fer a Civís el passat cap de setmana i hi van assistir una quarantena de persones. Aquest diumenge, 10 de novembr,e tindrà lloc la segona jornada al local social d’Anserall; i l’última serà el 24 de novembre, al local social de Calbinyà.
L’activitat consisteix en un taller de serigrafia tèxtil. Els participants hi han de portar una peça de roba de color clar per estampar-hi el motarrot del seu poble amb tinta blau marí. En el cas del taller de Civísm que ha tingut lloc aquest cap de setmana, no només s’ha estampat el motarrot d’aquest poble, potaamples, sinó també el motarrot d’Asnurri, llops. Pel que fa a Anserall, els seus habitants són coneguts com a cebetes i els de Calbinya, secans. Els veïns dels pobles d’Arduix —conguts com a “los de l’uix”—, de Llirt —maimons—, d’Argolell —banyatous— i Sant Joan —”les del rovell” i fumats— també podran estampar el seu malnom en una samarreta.
Pel que fa a la resta de pobles de la zona, s’organitzaran les mateixes activitats del programa de cara al 2025: Bescaran —escanya-rucs—, Arcavell —”collidors de blat”, la Farga de Moles —llepapaelles—, Farrera dels Llops —llops—, Ars, —agraülls— i Os de Civís —corbatins—.
Després de l’estampació, a les sis de la tarda, arrenca l’espectacle musical Muntanyes de Vida, a càrrec de La Sonsoni, un grup de música tradicional de les comarques pirinenques. El duet pirinenc, format per Pep Lizandra —a l’acordió diatònic, veus, percussions, i compositor del Cançoner dels Motarrots de l’Alt Urgell— i Elías Porter —al violí i veus—, interpretarà temes basats en els motarrots del municipi.
Es tracta d’un espectacle de cançons i imatges —realitzades per Dani Prat-…que descriuen el canvi de vida, l’evolució i la transformació dels pobles de muntanya en les darreres dècades. De cara a les dues activitats que han de tenir lloc a Anserall i Calbinyà, l’organització demana que tothom que tingui imatges antigues del seu poble les faci arribar a l’ajuntament (al correu electrònic nduro@vallsvalira.ddl.net) per projectar-les durant l’espectacle.
Aquesta proposta musical s’ha traslladat a la pantalla en vuit videoclips, realitzats per Toni Lombarte, que es poden veure seguint aquest enllaç. Motarrots, el valor de la cultura popular
Durant els últims tres anys, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha posat en marxa el projecte “Motarrots de l’Alt Urgell” per difondre els motarrots de la gent dels pobles de la comarca. Aquests malnoms tenen l’origen fets històrics, llegendes, costums o bé en la geografia, la manera de ser, la climatologia o algun tret característic que singularitza cada poble. Se’ls considera malnoms perquè sovint neixen amb una intenció irònica, pejorativa o ofensiva atenent les rivalitats tradicionals entre pobles veïns.
L’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes ha fet un treball de recerca exhaustiu dels motarrots de l’Alt Urgell. Gairebé ha recollit els de tots els pobles de la comarca, i n’hi ha molts que en tenen més d’un. Espunyes en va explicar l’origen i el motiu de cada un al llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), que deu anys més tard va actualitzar i ampliar sota el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011).
Un dels municipis més extensos de Catalunya
El municipi de les Valls de Valira és un dels més extensos de Catalunya (ocupa 171 km2), si bé té poc més de 700 habitants. Situat al centre del Pirineu, limita amb les comarques de la Cerdanya, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i Andorra i comprèn tretze pobles —Anserall, Arcavell, Arduix, Argolell, Ars, Asnurri, Bescaran, Calvinyà, Civís, la Farga de Moles, Farrera dels Llops, Os de Civís i Sant Joan Fumat— i quatre barris compartits amb el municipi veí de la Seu d’Urgell —Baixos de Calbinyà, també conegut com a Poble Sec, el barri Sant Antoni, el barri Sant Pere i el paratge de Sant Pere. També integra quatre pobles deshabitats: Estalareny, Llirt, Ministrells i Morters.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!