La Fundació Alive impulsa un projecte per estudiar el prat marí de la badia de Roses (Alt Empordà) i les seves possibilitats com a “recurs per mitigar el canvi climàtic”. El seu objectiu és estudiar l’ecologia de la zona i la seva capacitat d’emmagatzematge del que es coneix com a carboni blau.
Part del diòxid de carboni (CO₂) de l’atmosfera és absorbit per diferents ecosistemes, com les prades marines. Aquests ajuden a acumular el carboni i evitar que s’alliberi, la qual cosa acceleraria el canvi climàtic. Al carboni que emmagatzemen els ecosistemes marins el coneixem com a carboni blau, a diferència del carboni verd, aquell que segresten les plantes i sòls terrestres.
En aquest sentit, el prat de Gram, a la badia de Roses, és un gran magatzem de carboni blau, ja que té una superfície d’unes 800 hectàrees, des de Roses fins a l’Escala, i una amplada d’entre 400 i 1.300 metres. Una extensió que, segons adverteixen els experts, és difícil de trobar.
La destrucció dels prats marins a escala mundial provoca l’alliberament de més de mil milions de tones de CO₂ a l’atmosfera aproximadament. Per això, l’objectiu la Fundació Alive amb aquest projecte és obtenir informació sobre l’acumulació de carboni blau al prat marí de Roses i quantificar els beneficis de la conservació d’aquest ecosistema per a la mitigació del canvi climàtic, tal com explica aquesta notícia del Món Rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!