El proper 1 d’octubre farà 115 anys que es va fundar el poble de San Mayol, a la pampa Argentina. El ferrocarril havia arribat fins a Tres Arroyos i els propietaris de la colònia agrícola que hi havia en aquell indret, els Mayol, van cedir les terres. Una part de les terres.
Ara, quan té poc més de 50 habitants (n’havia arribat a tenir prop de 500), és un poblet turístic que atrau visitants per una singularitat local que crida l’atenció dels argentins: tot i que al voltant de San Mayol hi ha terra a dojo i no s’ha de patir per l’espai, als anys 30 s’hi va construir una illa de cases de dues plantes, que no s’assemblen a cap de les construccions que hi ha a les rodalies.
No són cases gaire grans, cada una té una façana diferent de la resta i van allotjar la seu de la cooperativa, la botiga de queviures, la cantina i diversos habitatges. D’aquest indret en diuen la esquina catalana i és que, efectivament, per l’estructura, la forma i la distribució, es tracta d’una reproducció d’un barri obrer català de principis del segle XX. S’especula si cada una de les façanes (totes són diferents) representa una zona de Catalunya, però això ningú ho ha comprovat encara.
Els responsables d’aquestes construccions són Francesc Maria Masferrer, advocat de Vic i Arsinda Mayol, filla dels propietaris del poble: Felip Mayol de Senillosa —descendents d’uns naviliers de Mataró que es van instal·lar a Argentina a mitjans del segle XIX— i María Luisa Cramer. Diuen que en Masferrer s’enyorava de Catalunya i per això va fer construir aquesta rèplica que ara atreu turistes d’arreu. I ja podria ser, si donem per bo que el primer cop que va demanar permís a Felip Mayol per casar-se amb la seva filla aquest li va dir que no perquè era un “poeta somiatruites”. Francesc Maria Masferrer, va ser fundador del Diari de Vic i membre destacat del Partit Nacionalista Català.
San Mayol, avui
En el moment més esplendorós, San Mayol va arribar a tenir 500 habitants. Avui en són poc més de 50. Alguns han nascut al poble i d’altres són nouvinguts tal com expliquen la parella de youtubers del canal Viajar en Foco, que des del 2015 recorren l’Argentina descobrint-hi pobles petits.
L’esquina catalana forma part de la seva realitat, alguns hi viuen i d’altres han habilitat les cases com a allotjament turístic. El que era l’antiga cooperativa agrària, ara és un bar. La mestressa té tres fills que han fet estudis universitaris a distància. perquè ara mateix San Mayol no té tranport públic i Tres Arroyos, la ciutat més propera, està a 28 quilòmetres.
De la mateixa època, els anys 30 del segle XX, s’hi conserva un antic hotel que ara s’anomena El Club i que fa les funcions del centre neuràlgic de la comunitat. Durant anys va servir per acollir els temporers i també va allotjar els treballadors de la feines derivades de l’activitat agrícola de l’època.
De tot plegat només en queda el record i unes cases d’arquitectura singular, perquè un senyor de Vic va decidir reproduir un trosset de casa seva a 10.000 quilòmetres de distància. Mentrestant, San Mayol intenta sobreviure com un poble petit aïllat, enmig de la pampa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!