La tortuga careta ha nidificat per primer cop a la Costa Brava. El cap de setmana passat es va localitzar un niu amb 130 ous a Begur. Seguint el protocol d’actuació en aquests casos, 40 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) per assegurar-ne la viabilitat i la resta s’han deixat al niu, que ha estat protegit.
L’avís del rastre el va donar un vigilant de la guingueta de la platja. A partir d’aquí, es va organitzar un operatiu en el qual van participar tècnics del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, del CRAM, del Cos d’Agents Rurals i de l’Ajuntament de Begur.
La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i s’allarga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjan juny i finals de juliol, i les cries comencen a néixer a principis d’agost fins a la segoba quinzena d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns deu quinze anys, un canvi de comportament que s’ha convertit en un indicador clar del canvi climàtic. Històricament hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.
Aquest niu de la Costa Brava és el segon que s’ha localitzat a la costa catalana aquesta temporada. El primer es va trobar al Parc Natural del Delta de l’Ebre la setmana passada. I, si bé és és cert que l’any 2021 es va veure una tortuga sortint del mar a la zona de la Platja d’Aro, l’exemplar no va pondre ous i per això aquest estiu es considera que aquesta és la primera vegada que s’ha localitzat un niu d’aquesta espècie a la Costa Brava.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!