Per esmorzar, per dinar, per berenar i per sopar: podem menjar ous en qualsevol moment del dia. En podem cuinar receptes tan dolces com salades, convertir-los en un aperitiu, un primer plat, un segon o postres… I fins i tot se’n fan còctels! A més, tenen propietats nutricionals destacables. Són font de proteïna i aporten vitamines A, D i B12, entre d’altres, i els últims estudis demostren que no és cert que siguin poc saludables per a les persones amb problemes de colesterol. Per tant, ens trobem davant d’un aliment al qual, per humil, a vegades no donem importància, i en canvi és ben present a tot arreu.
Els ous són tan importants, que sense por d’equivocar-nos, podríem dir que qualsevol català, només anant un parell de generacions enrere, trobaria algun familiar que ha tingut gallines ponedores a casa. Molts edificis de la ciutat de Barcelona encara ho testimonien amb antics galliners als terrats i als patis. Ara, criar gallines a casa per consum propi —o pel gasto, tal com se’n deia, no és tan comú. Cal complir una sèrie de requisits per poder-se inscriure al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya. Per exemple, no es poden tenir més de 32 gallines ponedores i s’ha de garantir que no tinguin contacte amb aus salvatges, entre d’altres qüestions.
Per a tots els que no tenen la sort de poder tenir les gallines a casa, ben a prop hi ha pagesos i pageses que crien gallines i ens fan arribar ous frescos. A Mercat Arrels aquesta setmana donem la benvinguda a Els Ous de l’Oriol, un nou productor ecològic que se suma a l’oferta que ja teníem del Turó d’en Rompons, del Quim de Can Magí i d’Ous de Rialp.
L’Oriol és un jove enginyer que un dia va decidir construir un galliner a l’hort de l’avi per recollir ous per a la família. La cosa va anar prenent volada i ara ja té 300 gallines felices que es crien a l’exterior i que ponen ous amb certificació ecològica. “Els ous són un aliment bàsic, com el pa o l’aigua. Tan bàsic que quan vaig decidir posar en marxa la granja hi havia gent que em preguntava per què m’havia decidit per aquest aliment tan humil. I jo sempre responia: ‘però si en menja tothom!’”, explica l’Oriol.
L’oferta de Mercat Arrels se centra en ous de rang 0 i 1, els de més qualitat. Les dues categories són de gallines felices criades a l’exterior. Les del 0 són les que tenen certificació ecològica, que comporta unes exigències de benestar animal una mica més elevades. En trobareu de color blanc i de color marró, però des del punt de vista organolèptic i de salut no tenen cap diferència.
Certament el preu és una mica més alt que el dels ous de gallines criades en gàbies i això és perquè “fer bé les coses bé, val diners” explica l’Oriol. Recorda que “els costos de producció són molt més alts quan es té més cura dels animals i quan es busca una qualitat més alta”. I qualitat és el que trobareu a Mercat Arrels, amb ous del Bages, de l’Alt Urgell, del Maresme i de la Selva.
Gallines confinades
Ara, però, les gallines ponedores de Catalunya estan confinades. El passat 22 de desembre es va detectar un brot de grip aviària en uns ocells salvatges a Soses (Segrià) i, per evitar la propagació del virus, s’ha prohibit la cria a l’aire lliure. Aquesta mesura, que s’allargarà fins al mes d’abril, vol evitar la propagació del virus i la mort d’aquests animals.
No obstant això, l’Oriol explica que està construint un porxo perquè les gallines puguin sortir fora. El departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural permet mesures d’aquest tipus, sempre i quan es garanteixi que les gallines no poden estar en contacte amb animals salvatges.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!