El sector de la llet s’ha tornat a mobilitzar aquest divendres convocat per Unió de Pagesos juntament amb Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i amb el suport de Vaquers d’Osona i Cooperativa Plana de Vic. Unes 300 persones, la majoria ramaders, i 30 tractors s’han plantat de nou davant de les portes del centre comercial Mercadona, situat al nord de Vic (Osona), per exigir a aquesta cadena, que és la líder de vendes de llet de marca blanca, que garanteixi “d’una vegada per totes” que als ramaders se’ls pagui un preu just per lallet.
Així, el sindicat insta Mercadona a modificar la seva política comercial per assegurar que no es destrueix el valor a la cadena alimentària, pagant a la indústria un preu que li permeti abonar un preu just al productor. A partir d’aquí, el sindicat espera que les cadenes de distribució amb major quota de mercat se sumin a una modificació equivalent i que totes plegades deixin d’utilitzar la llet com a producte reclam.
Unió de Pagesos recorda que els preus que es paguen al productor per aquest aliment de màxima qualitat, no cobreixen els costos de produir-lo. A aquest escenari estructural de preus baixos, cal afegir-hi la tendència a l’alça dels costos de producció per als ramaders a causa de l’increment de les matèries primeres i de l’energia, a banda, de la previsible disminució del suport a la propera Política Agrària Comuna [PAC].
L’acció d’aquest diven divemdres a Vic ha estat en suport a tot el conjunt del sector lleter que fa temps que pateix un ofegament econòmic, i l’emplaçament de la protesta s’ha escollit per fer visible el conflicte dels ramaders associats a Vaquers d’Osona i a la cooperativa Plana de Vic, els quals a principi de mes es van veure obligats, per necessitat, a acceptar el preu marcat per Làctia (principal proveïdora de llet a Mercadona) ja que el preu ofert continuava sense cobrir els costos de producció, una pràctica que malauradament és generalitzada en la major part d’indústries lleteres.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!