Neix Nova Pagesia: Guia pràctica per facilitar l’accés a la terra a emprenedors agraris, amb la proposta de crear la Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya. El seu objectiu és poder establir mecanismes de cooperació dins la nova pagesia. La xarxa acull deu bancs de terres de gestió pública d’arreu del territori català, entre els quals es troben els del Parc Rural de Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera o el Parc Agrari de la Conca d’Òdena. Hi ha també a disposició una plataforma web que recull informació d’actualitat sobre els bancs de terres que formen part d’aquesta xarxa.
Actualment, l’activitat agrària a Catalunya està en davallada. Segons l’Institut d’Estudis Catalans, només un 7,5% de la superfície agrària és dirigida per agricultors menors de 35 anys, una situació preocupant que ha anat en augment els darrers 50 anys. Per tant, és més que evident la necessitat d’un relleu generacional i una incorporació d’una nova pagesia.
És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona ha impulsat Nova pagesia, una guia pràctica que vol facilitar l’accés d’emprenedors agraris a la terra. Aquesta té com a principal públic objectiu els ajuntaments i altres ens locals que estiguin interessats a impulsar una nova generació d’empresaris ramaders i agrícoles. Detalla els passos que aquestes entitats poden seguir per tal d’aconseguir fomentar el relleu generacional al camp. Amb la intenció de reactivar els sistemes agroalimentaris de la província, busca mesures per a poder facilitar la incorporació de persones (amb o sense vincle familiar amb la pagesia) dins de l’activitat agrícola.
Cal destacar també la proposta de la creació del SAP, un Servei d’Acollida Pagesa que pugui oferir un programa d’acompanyament als pagesos amb eines com poden ser bancs de terres, mentoria pagesa o equipaments compartits, entre d’altres. Com a punt de partida, la guia incorpora un recull d’experiències de bancs de terra i espais tests agraris a Europa, amb especial menció a França amb l’associació “Terres Liens”, que vetlla per facilitar l’accés d’emprenedors agraris a la terra, i la xarxa RENETA.
La guia ha estat publicada digitalment per la Diputació de Barcelona dins del marc del programa BCN Smart Rural i ha estat cofinançada per la Unió Europea mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). És un treball conjunt de Neus Monllor, Anna Roca i Sònia Callau, i compta amb les fotografies de Patxi Uriz.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!