Els boscos estan patint un realitat cimàtica nova. Temperatures molt altes, perídoes llargs de sequeres i fenòmens climàtics extrems són cada vegada més habituals. Aquesta situació, fa que els boscos siguin més vulnerables i que en zones de muntanya mediterrània, d’entre 500 i 1.500 metres d’altura, s’hi constati la necessitat d’aplicar una gestió específica. És per això que el projecte europeu LIFE MIDMACC ha creat la Guia de mesures d’adaptació al canvi climàtica de la muntanya mitjana mediterrània.
Entre les mesures proposades per a una gestió adaptativa s’ha tingut compte no només la gestió forestal per la prevenció d’incendis, sinó també mesures per a la recuperació de pastures on actualment hi ha matollar, i mesures per a la introducció del conreu de vinya a les zones de muntanya per promoure un paisatge heterogeni. D’aquesta manera, s’aconsegueix una millora en la biodiversitat, en el contingut de matèria orgànica en el sòl i un increment de la disponibilitat hídrica, així com la reducció de l’àrea cremada d’aquestes zones de muntanya. Casos com l’incendi del febrer del 2022 al Cap de Creus demostren de quina manera la presència de vinyes va permetre que el paisatge fos divers, més resilient i resistent davant els efectes de l’incendi.
D’altra banda, cal destacar que les mesures proposades en l’àmbit forestal, ramader i vinícola comportaran una millora del desenvolupament socioeconòmic del territori generant nous ingressos i fixació de la població en zones que havien estat abandonades progressivament per manca d’oportunitats. La guia també inclou recomanacions per poder assolir aquesta fita.
La guia s’ha creat a partir de la recopilació de les experiències implementades i monitoritzades en el marc del projecte europeu LIFE MIDMACC en tres zones diferents de la muntanya mitjana mediterrània: la Vall d’Aísa, a l’Aragó, el riu Anyet. a Catalunya, i el riu Leza, a la Rioja. L’objectiu és oferir als gestors del territori i propietaris un seguit de mesures de gestió i recomanacions per aconseguir un paisatge més resistent als impactes del canvi climàtic.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!