La sequera, els episodis meteorològics extrems, la desaparició de les platges o l’increment de temperatura són qüestions cada vegada més recurrents en les informacions periodístiques i generen molt debat perquè, poc o mol,t afecten el nostre dia a dia. El CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), però, considera que les informacions no sempre són clares i que, més que alleujar la ciutadania, confonen i provoquen la inacció climàtica o la difusió de falsos rumors.
Per això, l’entitat ha impulsat la creació d’Esfera Climàtica, un projecte d’àmbit estatal que vol actuar com un gran gabinet de comunicació que connecti mitjans de comunicació i investigadores rellevants. D’aquesta manera, pretenen augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima, especialment en els mitjans locals, i donar veu a les dones científiques, la presència de les quals és minoritària als mitjans, tal com revela el cinquè Informe de l’Observatori de la Comunicació del Canvi Climàtic.
El projecte està liderat pel departament de comunicació del CREAF, a Barcelona, i compta amb el suport de la European Climate Foundation (ECF).
Esfera Climàtica és una xarxa estatal de portaveus científiques que reben formació en comunicació per a oferir enfocs, context i dades sobre temes climàtics als mitjans. D’altra banda, ofereix una atenció personalitzada i adaptada a les necessitats de cada periodista, centrant-se en potenciar la presència d’aquestes qüestions en els espais de meteorologia de la televisió.
“D’una banda, amb Esfera Climàtica volem canviar la manera com els mitjans de comunicació cobreixen la crisi climàtica, arribar a totes les seccions i als mitjans més locals, i valorar el rol imprescindible de la ciència. Per l’altre, volem que la comunitat científica, especialment les dones, s’impliquin en aquest debat social i se sentin còmodes donant opinió, dades i solucions davant d’un micròfon”, indica Anna Ramon, directora de comunicació del CREAF i cocreadora del projecte.
Mirades per divulgar i aprofundir en la crisi climàtica
Les portaveus d’Esfera Climàtica promouen una narrativa més completa, variada, multidisciplinària i precisa sobre els desafiaments i solucions relacionats amb el canvi climàtic. És a dir, no busca incidir en els efectes de la crisi climàtica, àmpliament coneguts ja, sinó reflexionar sobre com abordar aquesta emergència. Per exemple, com es pot adaptar una ciutat a les onades de calor, si és possible minimitzar l’impacte dels incendis o de quina manera afectarà la sequera al turisme, i com acctuar respectes d’aquestes qüestions.
Aquestes expertes estan a la disposició dels mitjans de comunicació amb l’objectiu que puguin abordar-se els temes des de diferents perspectives socials, econòmiques i polítiques, sempre partint d’una base científica multidisciplinària. Hi ha expertes físiques i biòlogues, però també antropòlogues, filòsofes o economistes.
D’aquesta xarxa, ja en formen part de la xarxa investigadores com Annelies Broekman, doctora en agronomia i investigadora del CREAF i Regina Lafuente sociòloga de l’IESA-CSIC, dues expertes àmpliament reconegudes en les seves àrees d’especialització.
“La meva intenció és donar a conèixer la dimensió social de la sequera, que és molt més àmplia que la d’analitzar els afectats per la falta d’aigua, i inclou també la importància de la participació dels ciutadans en els nous models de governança de l’aigua”, explica Lafuente.
“No hi ha una solució única per entendre i fer front a aquesta crisi”, reconeix Broekman. “Les científiques que som part d’Esfera Climàtica col·laborem des de diferents perspectives i disciplines precisament per transmetre un missatge més contextualitzat i menys simplificat, perquè una societat informada empeny al canvi”, conclou.
Aprendre a comunicar
Per a millorar la comunicació climàtica, el projecte oferirà a més una formació integral a les portaveus d’Esfera Climàtica per perfeccionar les seves habilitats comunicatives i assegurar que, a més de transmetre de manera eficaç les subtileses de la ciència climàtica al públic, també siguin capaces de crear narratives influents, que transmetin la urgència i aportin solucions basades en la ciència.
Aquestes formacions es faran tant de manera presencial com en línia, i es farà un seguiment perquè la comunitat d’Esfera Climàtica pugui continuar rebent recursos i mentories per a millorar la comunicació de les expertes i poder arribar a audiències més àmplies i diverses. “És enriquidor poder parlar amb investigadores d’altres entitats, compartir treball i idees que considerem importants visibilitzar en els mitjans”, destaca Broekman. L’objectiu final és que les persones que formen part de la xarxa siguin també líders d’opinió, que aportin una mirada crítica i científica en temes d’actualitat vinculats amb la crisi climàtica, ja sigui participant en reportatges amb diverses veus o proposant de manera proactiva cartes d’opinió.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!