
Coincidint amb el 47è aniversari de la creació de la Reserva de la Biosfera del Montseny, s’han lliurat els primers certificats de la marca que durant molt de temps han reclamat les empreses i els productors que treballen en aquest entorn natural.
Ha estat un procés llarg que ha culminat amb la creació de la marca Montseny Reserva de la Biosfera, que acredita que els productes i serveis que ofereixen les organitzacions autoritzades a fer-la servir compleixen tota una sèrie de requisits mediambientals i d’origen molt exigents.
Les primeres que ahan rebut les acreditacions, quest dilluns 28 d’abril, són tretze empreses de serveis ambientals que ja formen part de la Carta Europea de Turisme Sostenible, fet que els permet accedir a la nova marca de manera directa. Es tracta d’Ademc, itineraris pedagògics del Montseny, Fem Ecologia de Muntanya al Polell (Alberg el Polell), Restaurant Fonda Montseny, Recerques i Desenvolupament Emde (Casanova de Sant Miquel), El Porxo de Can Baixeres, Aprèn Serveis Ambientals (Escola de natura Rectoria de Vallcàrquera), Carpe Vitam (Hotel Somlom), Museu Etnològic del Montseny La Gabella, Educa Viladrau, Calengobi (Turisme rural la Morera), La Calma, Cultura i Lleure (Restaurant el Bellver), Fundació Catalana de l’Esplai (Escola de Natura la Traüna) i Viladrau Educació.

Ben avitat també hi podran accedir els productors agroalimentaris que ho sol·licitin. Amb aquesta marca, podran certificar olis, formatges i carns i derviats, entre d’altres, procedents del Montseny.
Segons Xavier Navalon, director del Parc Natural del Montseny, “darrera la marca hi ha uns valors i una manera de fer que garanteixen que aquestes empreses tenen molt clar què suposa treballar en un parc. També contribueix a fer que el consumidor entengui la feina que hi ha al darrere per poder tenir uns productes com aquests i a posar en valor el fet que un parc natural i una reserva de la biosfera són un bé per a la ciutadania que cal cuidar entre tots”.
La directora de la Reserva de la Biosfera, Joana Barber, ha recordat que aquesta figura “garanteix l’equilibri entre l’activitat humana i la conservació de la natura, i el posa en valor”.
A l’acte, que va conduir la cap de redacció de la revista Arrels, Margalida Ripoll, hi van assistir una cinquantena de persones i que van seguir una taula rodona en la qual, a més de la directora de la Reserva de la Biosfera, Joana Barber, van participar Marissa Peláez, responsable de l’empresa agroalimentària Cor del Montseny, i Nacho López, d’Educa Viladrau.

Els diputats de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar i Ana Herrera, i el diputat de la Diputació de Girona, Nil Papiol, han estat els encarregats de lliurar els distintius, unes peces de fusta de castanyer del mateix parc natural. Des de les dues institucions, responsables d’aquest espai natural, han remarcat la importància de destacar la singularitat dels productes i serveis que s’ofereixen al Montseny i també de preservar el patrimoni natural i d’impulsar un model de turisme responsable, conscient i compromès amb els espais naturals.
Reserva de la Biosfera des del 1978
El 28 d’abril de 1978, la UNESCO va declarar la Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest reconeixement es va basar en les característiques singulars del territori, tant les ecològiques, com les culturals o les activitats econòmiques tradicionals que s’hi desenvolupen.
La Reserva de la Biosfera del Montseny comprèn els termes municipals d’Aiguafreda, Arbúcies, Breda, el Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau, entre les comarques del Vallès Oriental, Osona i la Selva, i les demarcacions de Barcelona i Girona.
Al llarg del 2014, després d’un procés participatiu i de consulta a tots divuit municipis, es va ampliar l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins a 50.166 hectàrees, en un territori amb una població de més de 50.000 habitants.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!