
Amb l’impuls de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), la col·laboració de Cal Rural de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i la redacció de Celobert Cooperativa, aquest dimarts s’ha presentat la Guia d’habitatges buits als municipis rurals i de muntanya. Es tracta d’una eina que vol proporcionar solucions concretes als ajuntaments i institucions dels territoris rurals, per fer front a la manca d’accés a l’habitatge i a les problemàtiques derivades del despoblament.
En el document s’hi ha recollit tota la informació necessària perquè les administracions petites o les institucions locals diagnostiquin la situació real d’habitatges buits mitjançant censos, per analitzar-la correctament i per mobilitzar-los en funció de quina sigui la política que es vulgui desenvolupar en aquest àmbit.
L’habitatge, és segons els responsables d’aquesta guia, un dels grans reptes de l’entorn rural, en molts casos afectat pel despoblament. I tot i que hi ha una incipient demanda per traslladar-s’hi a viure, l’escull continua sent la dificultat de poder-hi accedir.
Catalunya és un territori extens que viu una situació de desequilibri territorial que s’ha agreujat amb el pas del temps. El fet és que el 61% dels municipis catalans són rurals, però només hi viu el 4,2% de la població. Les problemàtiques vinculades a l’habitatge cada vegada són més grans i han esdevingut una qüestió central al territori rural i de muntanya on, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), hi ha més de 16.683 habitatges buits, si bé alguns experts apunten a que les dades reals podrien superar aquesta xifra, i alerten que el fet que estiguin buits no implica que estiguin disponibles.

Amb tot, els 587 municipis rurals i de muntanya que hi ha a Catalunya, comparteixen grans desafiaments i tenen necessitats específiques a les quals només es pot donar resposta amb unes polítiques d’habitatge adequades. Entre els més destacats que descriu la guia hi ha el despoblament, l’envelliment de la població, l’estat del parc d’habitatges existents, la falta de serveis bàsics i infraestructures adequades.
Per al gerent d’ARCA, Albert Puigvert, “és important remarcar que la guia ha de ser una eina per actuar en funció de la realitat de cada zona, de cada municipi. Hi ha pobles molt petits que només aconseguint mobilitzar dos habitatge i que per tant dues famílies hi vagin a viure, pot fer la diferència”.
En el marc de la jornada s’ha presentat diversos projectes que ja estan en marxa com Cal Rural de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, que ha estat el motor del finançament de la guia. També s’han posat sobre la taula altres experiències en matèria d’habitatge que apliquen des de la masoveria urbana a la rehabilitació d’habitatges cedits per l’administració i destinats al lloguer social o exemples de suport municipal per l’impuls de procediments sancionadors des dels municipis, entre d’altres.
De fet, la guia mostra exemples a partir de casos pràctics, amb tota la informació tècnica per poder desenvolupar-los.
Amb tot, consideren que la mobilització d’habitatge buit és una oportunitat per generar habitatge habitual i assequible a curt termini i a menys cost a partir del parc d’habitatges que ja existeixen. La guia analitza aquests problemes i ofereix un conjunt de solucions adaptades a la realitat dels petits municipis, amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge a les persones que hi vulguin viure i treballar.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!