El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació del Consell Català de Municipis Rurals, un òrgan d’assessorament de la Generalitat en matèria de règim local i de participació i proposta sobre temes que afectin als municipis rurals amb poblacions de menys de 2.000 habitants.
La constitució d’aquest òrgan d’assessorament i debat té com a objectiu propiciar un espai des d’on es formulin propostes i iniciaves per millorar la prestació dels serveis a la ciutadania i facilitar als ajuntaments l’exercici de les seves competències. Les funcions del consell són les següents:
- Assessorar el Govern en totes aquelles mesures que tinguin com a destinataris o afectin de forma especial els municipis rurals.
- Detectar els problemes específics que afecten la ciutadania i els ajuntaments dels municipis rurals.
- Elaborar propostes en relació amb la millora de la prestació de serveis en aquests municipis.
- Proposar al departament competent en matèria d’Administració local l’adopció de mesures de coordinació interadministratives que facilitin la prestació eficaç dels serveis.
- Sol·licitar l’elaboració d’estudis sobre qüestions d’especial interès i rellevància per als municipis rurals.
- Promoure el debat entre especialistes sobre mesures que calgui adoptar en relació amb qüestions que afectin aquesta tipologia de municipis.
- Assessorar sobre aquelles qüestions que li sotmeti el Govern.
El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l’any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent. A diferència de l’òrgan que substitueix la seva composició ha de garantir una representació proporcional i equilibrada dels diversos territoris, també ha de tenir en compte la paritat de gènere i el manteniment de la proporcionalitat de la representació política resultant de les eleccions municipals, ha de fer servir els mitjans electrònics en el seu funcionament, i està sotmès a les regles de conducta i als principis ètics que estableix la normativa de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entre d’altres.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!